Annons:

Sök

Annons:

Rektorn har sagt upp sig – har inget med skolbeslutet att göra

Torbjörn Sandberg har varit rektor för skolorna i Djursdala, Gullringen och Södra Vi. Men nu har han sagt upp sig. Foto: Vimmerby kommun/Pressbild

Rektorn har sagt upp sig – har inget med skolbeslutet att göra

Rektorn för skolorna i Södra Vi, Djursdala och Gullringen har sagt upp sig. Men Torbjörn Sandbergs beslut har inget med valet att behålla de nedläggningshotade skolorna att göra.
– De ekonomiska ramarna är jättetuffa, säger han. 

Annons:

Kommunen får hitta en ny rektor till skolorna i Södra Vi, Djursdala och Gullringen. Den nuvarande, Torbjörn Sandberg, valde nämligen att säga upp sig i månadsskiftet mellan januari och februari. 

Hans beslut grundar sig i tidigare besparingar som han anser kommer påverka skolverksamheterna, vilket Vimmerby Tidning var först att berätta. 

– De ekonomiska ramarna är jättetuffa. Jag har inte förmågan att jobba så smart och effektivt att jag kan upprätthålla det som krävs med de pengar som tilldelats. Det hänger ihop med färre antal elever och minskad elevpeng. Jag har hamnat i en situation där det är svårt för mig att stå bakom verksamheten gentemot elever och vuxna. Det kanske kan komma nya personer med andra tankar, men jag har svårt att se hur det skulle kunna gå att göra det vi är ålagda att göra för att möta den enskilde eleven, säger Torbjörn Sandberg.

Så ditt beslut handlar om de tidigare besparingar som fattats?

– Delvis är det så. Den allmänna ekonomiska situationen är en stor anledning. Tidigare har det funnits skolor och enheter som fått pengarna att räcka till och då har ett överskott kunnat täckt ett annat underskott. Nu är världsekonomin bister, den svenska ekonomin bister och kommunens ekonomi bister. Men att det bara hänger ihop med den minskade elevpengen är inte hela sanningen, men det gjorde det inte lättare. 

"Oroar mig över helheten"

Att hans beslut, vilket det ibland har framställts som, skulle varit avhängigt beslutet att bevara skolorna i Djursdala, Gullringen, Rumskulla och Tuna förnekar han bestämt. Det motsägs förstås också av att han valde att säga upp sig innan barn- och utbildningsnämnden tog sitt beslut. 

– Jag hade sagt upp mig innan det, så det hänger inte ihop. 

Känner du att du blir ett slagträ i debatten?

– Mitt beslut har inte grundat sig i det, men det är klart att beslutet inte underlättade för barn- och utbildningsområdet som helhet. Pengarna till det vi håller på med måste finnas. Förvaltningen hade uppskattat att det skulle bli en besparing med färre enheter, men det var inte vad som avgjorde mitt beslut. Det är andras tolkningar i sådana fall. Jag oroar mig över helheten i och med att det inte bara är jag som har det svettigt. 

"Stabil grupp"

Torbjörn Sandberg är rektor för två av de fyra skolor som var aktuella för nedläggning. Han vill inte ha någon åsikt kring beslutet som fattades för en vecka sedan. 

– Jag har inga synpunkter på det. Det går att se både för- och nackdelar med små och stora enheter, men gränserna för att hålla kvalitet måste man ha i beaktande. Någonstans finns det en gräns och det går inte att bedriva en hur liten skola som helst med alla de krav vi har på oss. 

Befarar du att fler kan följa i dina fotspår?

– Som jag ser det är det en stabil grupp som jobbar här med mycket erfarenhet, så jag är inte rädd för det. Kanske kan det bli någon, men jag anar att många hänger i. 

Vad har du att säga till din efterträdare?

– Hade situationen varit som nu med de resurser och stödfunktioner som finns, så hade jag på många sätt gratulerat till att bli rektor för väldigt fina verksamheter. Det är mycket som fungerar väl, men det kommer bli ett annat scenario kommande läsår. 

Öppen för förslag

Torbjörn Sandberg har varit rektor för enheterna i närmare fem år och slutar sin tjänst den siste april i år. 

– Jag kommer göra vad jag kan för att lämna över på ett bra sätt och för att ge min efterträdare bästa möjlighet att organisera utifrån förutsättningarna som verkar finnas. Jag hoppas att många trogna, kompetenta och engagerade medarbetare inte tröttnar nu, utan att man försöker jobba fram sätt att jobba med färre resurser. Det finns mycket fint och vackert att bygga vidare på, men det är en tuff utgångspunkt, säger han och fortsätter:

– Jag lämnar inte i vredesmod, men jag är vemodig. Med andra förutsättningar hade inte bägaren runnit över för mig nu. Jag tycker att skolor är betjänta av rektorer som inte byts ut jätteofta, men jag har varit i snart fem år och det är längre än många andra rent statistiskt.

Vad händer för din del nu?

– Jag vet inte, jag är öppen för förslag. Mest ska jag möta våren och försommaren och grunna lite på vad jag ska göra. Jag behöver en tid för återhämtning. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: