Annons:

Sök

Annons:

Så många anmälda kränkningar var det i kommunens skolor 2023

Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Så många anmälda kränkningar var det i kommunens skolor 2023

Nu är summeringen klar över hur många anmälningar om kränkningar det var inom skolans värld 2023. Det blev en ökning jämfört med 2022, även om den var marginell i slutändan. 

Annons:

Den stora ökningen skedde mellan 2021 och 2022. Då gick man från 584 anmälningar om kränkande behandling inom samtliga skolor i Vimmerby kommun till 715. 

– Det är en förändring över rutinerna kring hur man jobbar med kränkningsanmälningar. Om en elev sa något kränkande tidigare och fem personer upplevda sig kränkta, så blev det en kränkningsanmälan. Nu gör man en kränkningsanmälan per elev och det leder till fler anmälningar, berättade skolchefen Ola Karlsson då. 

Nu är summeringen för 2023 helt färdig. Den visar att antalet anmälningar ökade från 715 till 727. Astrid Lindgrens skola stack ut ordentligt i listan. 239 anmälningar kom från AL-skolans F-6. 

– Det beror på det här stora slagsmålet som var. Det blir en anmälan för varje elev som var med och därför sticker den siffran ut väldigt högt, säger Peter Karlsson (C), ordförande i nämnden. 

Det var i slutet på april förra året som storbråket bröt ut en bit utanför skolgården efter skoltid. Ett 30-tal elever från skolan fanns på plats och samma kväll som bråket var spreds filmer från händelsen som en löpeld på sociala medier.

Sticker ut

Inga elever blev avstängda efter jättebråket och enligt rektorn Anna Ljungqvist var stämningen på skolan lugn och bra kort efter händelsen. 

I övrigt sticker även Vimarskolan ut med 142 anmälningar på F-6 och anpassad grundskola samt 110 på högstadiet. På AL-skolans högstadie var det 86. 

Frödinge skola stack ut bland ytterskolorna med 46 anmälningar. 

– Det här är en jättebra rapport vi får kring hur kränkningsanmälningarna ser ut. Jag tycker att det är bra att det anmäls och följs upp, men hur många som blir tillsynsärenden är inget vi får statistik på. Det är ju inte säkert att en anmälan innebär att en kränkning har skett, säger Peter Karlsson.

Personal som får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i skolans verksamhet är skyldig att anmäla detta till rektorn. Det gäller även om ett barn eller en elev blivit utsatt för trakasserier eller sexuella trakasserier.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: