Annons:

Sök

Annons:

Rektorn om varför hon lämnar AL:

Anna Ljungqvist slutar som rektor för AL-skolans F-6 efter vårterminen. Foto: Arkivbild

Rektorn om varför hon lämnar AL: "Gör jätteont i hjärtat"

Hon började på Astrid Lindgrens skola redan 1999. Sedan 2017 har hon varit rektor för F-6. Efter vårterminen säger dock Anna Ljungqvist tack och adjö.
– Det gör jätteont i hjärtat, säger hon.

Annons:

Astrid Lindgrens skola har varit arbetsplats för Anna Ljungqvist i nästan 25 år. 

– Jag började där 1999 och har gjort små utflykter till Vimar och gymnasiet. Jag bodde i Spanien en tid också, men AL-skolan bor verkligen i mitt hjärta. Jag blir gråtfärdig när jag tänker på det, så det har inte varit något lätt beslut att ta, berättar hon.

2016 blev hon biträdande rektor på låg- och mellanstadiet och året därpå blev hon rektor. Men nu har hon informerat alla om att hon lämnar efter vårterminen. Ett besked som inte var enkelt att lämna.

– Det gör jätteont i hjärtat att lämna den här arbetsplatsen. Skolan är verkligen speciell för mig. Det är en så god stämning, en fantastiskt fin personalgrupp och man jobbar verkligen tillsammans. Det är en separationsångest kring det här beslutet.

Inget med nedskärningarna att göra

Skälet till att hon sagt upp sig har inte något med nedskärningar inom skolans värld att göra. Det handlar om att hon bor i Bröt i Kinda kommun. Pendlingen har varit påfrestande.

– Jag har pendlat sedan 2011 och bor två mil ut på landet utanför Rimforsa. En sådan här dag, när väglaget är som det är, så tar det 50 minuter hemifrån till skolan. I vintras kunde det ta en timme och 20 minuter. Det blir segt. Som rektor har man ganska långa dagar ändå och man måste in till jobbet tidigt. Det blir tufft. Jag har känt mig väldigt trött på det.

Det var också då det dök upp en tjänst som rektor i Kinda kommun.

– Det är inte så ofta det kommer ut en rektorstjänst i hemkommunen och efter den tuffa vintern att köra i så tog jag det här beslutet.

Så det har inget med nedskärningarna att göra?

– Till största del är det kopplat till färre elever, men det är klart att det ändå är tungt och påfrestande. Men det är inte anledningen. Till min personal skrev jag att jag moraliskt bollat med mig själv om jag sviker min verksamhet när det blir annorlunda till hösten. Men jag kom fram till att jag var tvungen att ta chansen och är det inte pandemi så är det nedskärningar. 

"Väldigt lyhörd"

Den 1 augusti tillträder hon jobbet som rektor för förskolan, fritidshemmet och skolan i Horn.

– Det blir första gången jag jobbar i hemkommunen och jag vet väldigt lite än så länge, men jag kommer finnas med i en rektorsgrupp med kommunens övriga rektorer.

Vill du säga något till din efterträdare?

– Den blivande rektorn ska vara väldigt lyhörd och luta sig mot personalens kompetens och göra dem väldigt delaktiga. Vi har utvecklat skolan mycket under mina år, men det är inte för att jag varit en otroligt smart rektor. Det är för att jag hela tiden tagit till mig av personalens kunnande och inspel. Det är det man måste göra. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: