Konsekvensen av det uppsagda kommunavtalet blir mindre färskt bröd och fikabröd. Bilden är en genrebild.
Foto: MostPhotos
Vår tidning kan i dag avslöja att Bageri Guldkringlan, med huvudsäte i Vimmerby, sagt upp kommunavtalet. Guldkringlan har i flera års tid levererat både färskt bröd och fikabröd till bland annat skolor, förskolor och äldreomsorgen i kommunerna Vimmerby, Hultsfred och Västervik.
Skälen till att Guldkringlan sagt upp avtalet är flera och HÄR kan du läsa mer om varför. Guldkringlan har fått leverera mindre och mindre de senaste åren.
"Vi ser ett förändrat beteende kring mötesstruktur efter pandemin med mer distansarbete, vilket påverkar till exempel inköp i kafeterior och fika till utbildningar och möten. Inköpsstatistiken visar att andelen inköp av matbröd till till exempel skolor, förskolor och äldreomsorg har ökat", skriver Karin Enwall på upphandlingsenheten i ett mejl.
Beror det på besparingskrav att mer och mer fryst bröd köps in?
"Jag har tagit hjälp av kostcheferna i kommunerna för att besvara frågorna och enligt kostcheferna beror det inte på besparingskrav. Jag ser som sagt i inköpsstatistiken att andelen färskt matbröd har ökat. Notera att kostcheferna ansvarar för inköp i sina verksamheter och inte kan svara för hur andra verksamheter resonerar".
Varför köps inte kanelbullar in på kanelbullens dag eller semlor på fettisdagen?
"Ingen av kommunerna har det som policy att bjuda brukare eller anställda i kommunen på kanelbullar eller semlor. De som väljer att köpa till sina verksamheter har fått information om vilka leverantörer som kan leverera".
Oklart vad som sker nu
Guldkringlan har också kunnat se hur avtalet mellan dem och kommunerna inte alltid följts ute i verksamheten. Det har handlat om att man sett att det tagits tårtor från andra ställen och så vidare.
"I kommunerna finns många beställare i olika förvaltningar och det har vid enstaka tillfällen förekommit att beställare har beställt från fel leverantör", skriver Karin Enwall.
Hur ser ni på att bageriet sagt upp avtalet och vad innebär det ekonomiskt för de tre kommunerna?
"Det är tråkigt att vi tappar Guldkringlan som leverantör till kommunerna. Våra kunder har uppskattat färskt matbröd och kaffebröd och det kommer att innebära att kommunernas utbud av bröd och kaffebröd kommer minska".
Kommer ni gå vidare med en ny upphandling eller hur löser ni situationen?
"Vi vet inte i nuläget om eller hur vi går vidare med en upphandling av färskt matbröd och kaffebröd. Avtalet med Guldkringlan löper till och med 30 november 2024. Kommunerna kan köpa fryst matbröd och kaffebröd från huvudgrossist", skriver Karin Enwall.