Mångmiljonsatsningen på Ronja Rövardotter är Astrid Lindgrens största miljösatsning sedan en ny version av Villa Villekulla byggdes inför Pippi Långstrumps 75-årsdag.
Totalt 30 miljoner kronor lägger Astrid Lindgrens Värld på att lyfta miljön gällande Mattisskogen och borgområdet. Satsningen innebär att upplevelsen förbättras och antalet publikplatser närmare fördubblas, från 650 till 1 200 sittplatser, vid Mattisborgen.
– Jag är glad över att vi har tagit steget att förbättra ett av våra mest älskade områden på Astrid Lindgrens Värld. Ronja Rövardotter är en av de mest populära karaktärerna bland Astrids alla karaktärer, säger Joacim Johansson, vd på ALV.
"Det mesta är omgjort"
Att ge alla miljöer runt Mattisborgen ett ansiktslyft har varit uppe på agendan över potentiella utvecklingsmöjligheter i flera år. Astrid Lindgrens Värld fattade under hösten beslut om storsatsningen. Ronja Rövardotters popularitet förväntas öka ännu mer i och med den nya filmatiseringen.
– Mattisborgen byggdes och invigdes 2011 och det har alltid varit trångt att se föreställningarna i denna miljö. När det blev beslutat om den nya tv-serien med Ronja Rövardotter kände vi att det är världens tajming att göra den här satsningen samtidigt. Beslutet kom förhållandevis sent och det var snabba puckar. Det är möjligt när man har en bra entreprenör som NCC. Arbetet började efter höstlovet och de har jobbat för fullt för att vi ska kunna öppna i morgon (fredagen den 17 maj), säger Joacim Johansson.
Mattisborgen är rätt intakt som den är och allt runt omkring får ett ansiktslyft. Det blir en ny borgmur med palissader och palissadportar med torn där man har tagit inspiration från den nya tv-serien som hade premiär på Netflix i påskas. Precis som vid Villa Villekulla blir det nya toaletter under gradängen, vilket ALV ser som ett lämpligt sätt att nyttja yta på, och spelplatsen där skådespelarna spelar teater har förbättrats och fräschats till.
– I princip det mesta är omgjort förutom själva borgen, björngrottan och Glupafallet även om vi har reparerat Glupafallet. Den stora skillnaden är att vi har dubblerat antalet sittplatser och tematiserat det med inspiration från tv-serien. Vi har alltid boken som utgångsläge, men vi har även tagit intryck av den nya tv-serien. Det blir tre ingångar till Mattisborgen och nya flödesvägar som är nog så viktiga, säger Joacim Johansson.
Investering på 30 miljoner kronor
En annan förändring är att det blir en ny popup-yta för rumpnissarna.
– Efter att ha kommit upp bland publiken i gradängen kommer de numera upp på en annan plats. Det har varit en viktig fråga för programrådet och Astrids dotter Karin då rumpnissarna var i skogen och inte mitt bland folk.
Investeringen ligger på cirka 30 miljoner kronor.
– Det var det vi hade budgeterat för och hade som målbild. Det är annars lätt att det blir betydligt dyrare när man håller på med så stora projekt.
Vad säger du om resultatet?
– Jättebra, helt klart över förväntan. Vi hade höga förväntningar och det blev så himla snyggt och bra. Vi tjatar ofta om att få fungerande flöden och det upplever vi att vi har fått till då vi lär oss vartefter vi bygger nya miljöer. Det blir som med Ingemar Stenmark, ju mer man tränar desto bättre går det.
"Funnit varandra i vårt arbetssätt"
NCC:s platschefer Peter Adolfzén och Torbjörn Gunnarsson gläds över att de har kommit i mål med projektet.
– Vi kom igång i höstas och det är klart att det har varit ett projekt under tidspress. Det som har varit de stora utmaningarna är vintern och tiden. Nu är det den sista lilla finishen som återstår, säger Peter Adolfzén.
– En annan utmaning har varit utrymmet. Vi har jobbat på en liten yta och det har varit väldigt trångt, säger Torbjörn Gunnarsson.
Både Peter Adolfzén och Torbjörn Gunnarsson är nöjda med samarbetet som NCC har haft med Astrid Lindgrens Värld.
– Vi har funnit varandra i vårt arbetssätt och haft gott samarbete. Det vi hela tiden strävar efter är att de ska få vad de vill ha. Det är roligt att se att det blev så bra som Astrid Lindgrens Värld vill ha det och skönt att lämna ifrån sig någonting som de är nöjda med, säger Peter Adolfzén.
ALV öppnar för säsongen i morgon
Elin Jofjärd, projektledaren som har haft kontinuerlig kontakt med huvudentreprenören NCC, är nöjd med resultatet.
– Vi har gjort det fort, varit fokuserade på vad vi ska göra och inte svävat iväg så mycket. Det blir betydligt mycket fler sittplatser och en helt annan helhet vid Mattisborgen. Det är så himla bra nu när det är färdigt även om jag alltid ser saker som vi skulle kunna göra bättre, säger Elin Jofjärd.
I morgon, fredag, öppnar Astrid Lindgrens Värld för säsongen och Elin Jofjärd ser fram emot att visa upp den uppdaterade Mattisborgen.
– I dag, just nu, känns det lugnt, men för en vecka sedan hade jag önskat en vecka till. Det har varit mycket nu på slutet med att ro ihop smådetaljerna.