Tre profiler pausas på gymnasiet i höst.
Foto: Arkivbild
Tidigare i år kom de preliminära söksiffrorna till årets antagning för gymnasiet. Då var det 145 elever som sökt sig till Vimmerby gymnasium. Nu är det 140 elever som satt Vimmerby gymnasium i första hand.
Av dem kommer lejonparten förstås från Vimmerby.
– Det är en liten lägre andel än vad det brukar vara som söker Vimmerby gymnasium av eleverna som slutar nian i Vimmerby och det är också en något lägre andel som söker in till Vimmerby utifrån, säger skolchefen Ola Karlsson.
Man hade hoppats på fler elever från Kinda, men det är lika många som förra året. Det är klart färre från Eksjö och Västervik medan det är lika många från Hultsfred.
Totalt är det 168 elever som slutar nian i sommar i Vimmerbyskolorna. Cirka fyra av tio väljer bort hemkommunen när det är dags för gymnasieval, men ändå ser siffrorna för interkommunala ersättningar något bättre ut.
– Det beror på att de andra program man sökt, utanför Vimmerby, är billigare än de tidigare varit. Det är den stora skillnaden.
Profiler pausas
Vimmerby gymnasium har totalt fem profiler. Men till hösten kommer endast dans- och fotbollsprofilen igång. Övriga tre, som är ishockey, innebandy och kreativt skrivande, har för få sökanden.
Det industritekniska programmet, som varit i farozonen för att pausas, kommer att starta.
– Industriprogrammet har vi tre sökanden till, men det är många som har det som andrahandsval, så det kommer vi köra i höst om inget oförutsett händer. Vi har varit inne på att pausa det, men gör inte det nu. Sorgebarnet, restaurangprogrammet, kommer vi kunna fylla upp med vuxna så att det blir en grupp, säger Peter Karlsson (C), ordförande i nämnden.
HÄR kan du läsa mer om vår artikel om antagningen från i våras.
Så många sökanden har programmen (totala antalet platser inom parentes)
El- och energiprogrammet 24 (15)
Fordonsprogrammet 13 (15)
Försäljning- och serviceprogrammet 17 (15)
Industritekniska programmet 3 (15)
Naturvetenskapsprogrammet 19 (30)
Restaurang- och livsmedelsprogrammet 2 (15)
Samhällsvetenskapsprogrammet 33 (60)
Teknikprogrammet 19 (28)
Vård- och omsorgsprogrammet 6 (15)
Källa: Barn- och utbildningsnämnden