Annons:

Sök

Annons:

Bevattningsförbud kan närma sig varje timme – sagt till kommunen om Ceos

Emma Jonsson är VA-chef på VEMAB. Bilden är ett montage. Foto: MostPhotos

Bevattningsförbud kan närma sig varje timme – sagt till kommunen om Ceos

Vattnet går åt i rasande fart i Vimmerby stad just nu och VEMAB går ut och varnar för vattenbrist. Nivåerna sjunker och risken för bevattningsförbud ökar.
– Nu går vi ut och hoppas att man lyssnar på det här, säger VA-chefen Emma Jonsson.

Det är bekymmer med vattennivåerna i Vimmerby stad under fredagen. Just nu går det åt mer vatten än Vimmerby Energi- och Miljö AB kan leverera stora delar av dygnet och vattentornen hinner inte fyllas på.

"Detta kan leda till att vattentillgången plötsligt tar slut och då kan olika verksamheter och industrier få stora problem. På grund av detta behöver alla vara sparsamma med vattnet för att undvika dricksvattenbrist", skriver VEMAB. 

– Normalt är det så att vi kan fylla upp under nätterna, så att vi får ett lagom flöde och tryck när folk vill ha vatten. Nu har det blivit lite sämre varje dag och i natt märkte vi att det fortsatte att sjunka. Då måste vi ta tag i det, säger Emma Jonsson, VA-chef på VEMAB. 

Maj är vanligtvis en månad med hög vattenförbrukning.

– Många börjar fixa och dona i sina trädgårdar, man tvättar altanen, håller på med olika renoveringsobjekt och fyller sina pooler. Då går förbrukningen upp, men nu går det åt så mycket vatten att vissa riskerar att bli utan vatten helt. En minskad vattenförbrukning innebär att vi kan behålla bra nivåer i vattenreservoarerna, ett stabilt tryck i ledningarna och minska risken för missfärgat vatten, säger hon.

I dessa lägen brukar VEMAB uppmana till att spola i kranen om vattnet är grumligt, men det gör man inte nu. 

– I en sådan här situation kan det ge en ond cirkel då flera spolar för att få rent vatten och det i stället ger ett större vattenuttag. 

"Ska tänka sig för"

Bolaget letar också efter möjliga läckor.

– Vi är rädda för att någon tar väldigt mycket vatten och vi ser några delar där det är hög förbrukning. Vi letar samtidigt efter läckor, men har inte hittat någon. Ser man någon får man gärna höra av sig. 

Hur oroande ska man ta det här som invånare?

– Det är oroande. För mig som privatperson kanske det inte spelar någon roll om man är utan vatten i några timmar. Jag kan vänta med min dusch till senare ungefär. Men när trycket försvinner i nätet får vi problem med tryckfall, smuts och liknande. Det kan också vara viktiga verksamheter som får stora problem, utrustning kan gå sönder och det kan få konsekvenser för hälsovård och liknande. 

Hur nära är vi en kris?

– Vi vill säga till innan det är helt tomt, för när det är det kan vi inte göra så mycket. Morgnar och kvällar är sådana perioder när det går åt mycket vatten och nu har vi turismen på ingång. Då är det viktigt att vi går ut och varnar innan alla gör som man brukar. Man ska tänka sig för. 

Ingen bevattning på Ceos

Sedan vår tidning gick ut med VEMAB:s första vädjan på fredagen har vi mottagit flera samtal om bevattningen nere på Ceos. 

– Vi har några ställen där vi vet att förbrukningen är hög och där det går åt mycket vatten. Det handlar bland annat om industrier som kör i intervaller och där det då blir hög förbrukning. Då blir det tufft. 

Och Ceos?

– Vi har hört av oss till storförbrukare och har bett även kommunen att inte vattna mer där nu. Det har man lovat oss att inte göra det. Hur vi gör framöver får vi återkomma till, men eftersom det är kritiskt just nu blir det ingen bevattning där. Vi har pratat med kommunen och de har lyssnat på oss. 

VEMAB önskar också kunna undvika att utfärda ett bevattningsförbud, men det kan närma sig för varje timme som går. 

– Lägger vi ett bevattningsförbud är det inte för en vecka, utan då är det ett totalförbud och för en längre tid. Det drabbar alla. Därför ber vi nu snällt om att alla ska begränsa sin förbrukning och tänka sig för. Det är för att kunna undvika ett bevattningsförbud. 

Hur pass nära är vi ett bevattningsförbud?

– Det beror på hur kvällen och helgen går. Hjälper det vi gör nu, hittar vi någon läcka – då kanske vi inte är i närheten av det. Vi har varit glada och nöjda över bra grundvattennivåer, men nu har vi kapacitetsproblem i stället. Vi vill ha ett mer långsiktigt tänk kring bevattningsförbud. 

Men det kan bli ett beslut om det redan efter helgen?

– Jag vill inte säga så, men det kan bli i kväll eller i morgon om det är akutakut. Det hoppas jag inte, utan jag hoppas vi alla hjälps åt och får ordning på det, säger Emma Jonsson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: