Annons:

Sök

Annons:

Viss oro för planerna med tanke på situationen kring bevattningen:

Cupgeneralen David Lindgren med gröna planer i bakgrunden. Foto: Simon Henriksson

Viss oro för planerna med tanke på situationen kring bevattningen: "I en svår sits"

2016 var planerna på Ceosvallen katastrofala på grund av torka och bevattningsförbud. Nu är det arrangörsföreningens enda oro inför årets cup.
– I en sund värld skulle man kunna ha en diskussion, hitta lösningar och kompromisser, säger David Lindgren, cupgeneral för Bullerby Cup. 

Rekordstort intresse och fler lag än någonsin. Mycket är uppåt inför sommarens fotbollsfest i juli månad i Vimmerby. Men det finns ett stort orosmoln. Att gräsplanerna förvandlas till svarta jordhögar.

Sommaren 2016 påminde gräsplanerna om hur det brukar se ut på Wimbledonplanerna framåt söndagen och berodde då på både torka och bevattningsförbud. 

Nu, efter länsstyrelsens besked i höstas, har VEMAB sagt stopp för att bevattna planerna med kommunalt dricksvatten. Oron finns nu för hur planerna kommer se ut. 

– Kommunen har gjort ett fantastiskt jobb tidigare med att återställa kvaliteten på planerna. Vi är väl inte superoroliga ännu utifrån hur torrt det är nu, men lite oroliga är vi utifrån beskeden från länsstyrelsen, säger David Lindgren. 

Inga besked

Samhällsbyggnadschefen Klas Svensson har tidigare beskrivit ärendet som "rätt krångligt". Kommunen gav sig själva grönt ljus för att bevattna planerna med vatten från Stångån. Då hade länsstyrelsen mottagit en anmälan förra sommaren och öppnat ett tillsynsärende.

– Det här är rätt krångligt. Ska man ta ut vatten så är det en vattenverksamhet och beroende på hur mycket det handlar om ska man antingen anmäla det till Länsstyrelsen eller till mark- och miljödomstolen. Det finns också ett undantag från anmälningsplikten om man anser att det inte påverkar miljön, fisk och annat i vattnet. Här handlar det om 200 kubikmeter per dag under en begränsad period och kommunen har därför ansett att man kan göra ett undantag från anmälningsplikten, berättade Klas Svensson i höstas.

Kommunen har därför lämnat in en ansökan om vattenverksamhet och enligt ansökan handlar det om att pumpa vatten från Stångån till Lillån för att sedan kunna vattna fotbollsplanerna. Men kommunen har ännu inte fått något besked från länsstyrelsen. 

Den senaste tiden, även om det inte handlat om mycket bevattning, har kommunen sagt att man kan bevattna Ceos med kommunalt vatten för att Bullerby Cup ska få gröna planer. 

– Så länge det inte kommer något från VEMAB har vi sagt att vi kan göra det. Kommer det något från VEMAB så går det inte och det köper vi. Men jag vet inte hur vi ska göra riktigt och det blir svårt för Bullerby Cup. Vi har undersökt om man kan köra vatten från dammarna på Arla, men det är inte görligt, sa kommunalrådet Helen Nilsson (S) i förra veckan.

"Hur ser konsekvensanalysen ut?"

Men i förra veckan fick VEMAB problem med vattennivåerna och bad då kommunen att, åtminstone under en tid, inte bevattna Ceosvallen med kommunalt vatten. 

– Det verkar inte komma något snabbt besked från länsstyrelsen. Jag förstår att länsstyrelsen har andra, viktiga frågor att hantera, men det blir en frustration. Dels över att det inte fanns något formellt avtal från början, dels för att det inte går att ta spillvatten från Arla och dels för att en privatperson kan klaga. Jag tror man ändå är medveten om hur bevattningen ser ut på alla idrottsytor i Sverige. Det är tråkigt och jag undrar hur länsstyrelsens konsekvensanalys ser ut. Om man lägger ett förbud mot att ta vatten från Lillån och lösningen i stället blir att ta dricksvatten, blir det bättre? frågar sig David Lindgren, som också är verksamhetansvarig i Vimmerby IF.

Just nu finns ingen alternativ lösning.

– I en sund värld hade man väl önskat diskussioner och kompromisser för att hitta lösningar och göra det så bra som möjligt. Som det är nu sätter det oss i en svår sits. Bevattningen har inte riktigt kommit igång för i år, men nu får vi avvakta och se vad som händer. Det är den enda möjligheten vi har. 

Men hur kommer ni göra?

– Det här är inget vi kan påverka. Vi hyr planerna av kommunen och en betalar en ganska stor peng för det. Vi kan bara hoppas att det blir så bra som möjligt. Jag är ju ingen biolog, men om det är överfullt i bland annat Stångån och Roxen, så kan man ju fundera på hur stor skada det hade varit. Jag hade gärna sett att man från länsstyrelsen var lite lösningsorienterad. Dels kanske för vår verksamhet med 600 barn och ungdomar och dels kanske för miljöaspekten i Lillån och Stångån. 

Mängder av matcher

Intresset för årets Bullerby Cup är rekordstort och oavsett hur gröna eller inte planerna kommer vara så ska det spelas mängder av matcher i sommar. 

– Ja, vi kommer ju få spela där oavsett, säger David Lindgren. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: