I onsdags genomförde räddningstjänsten i Vimmerby den tredje och sista heldagsövningen för räddningstjänstpersonalen i beredskap på stationen i Vimmerby.
– Vi har krav på oss att vi ska utföra vissa saker och vi har totalt fem olika moment. Vi har utökat vår övningstid rätt så markant från tidigare år. Vi får till oss mer teknik och ska göra mer saker i räddningstjänsten plus att vi har haft för få övningstimmar. Vi har inte så mycket larm på ytterstationerna och då måste vi öva mer. Det är viktigt att vi hänger med i utvecklingen och att räddningspersonalen är uppdaterad och vet vad man ska göra, säger Ola Ståhlgren.
Heltidspersonalen på räddningstjänsten har arrangerat heldagsövningen. Ola Ståhlgren ansvarar för momentet med varm rökdykning i en av byggnaderna vid brandstationen.
– Här får personalen information om att det har inkommit ett larm om brand/rökutveckling på ett vandrarhem med ett okänt antal drabbade personer. Det är både varmt och rökigt och sikten är begränsad. Vi har hängt en filt vid dörren och försökt hålla röken inne så gott det går. De ska vara säkra på att det har fått ut alla personer när de är, säger Ola Ståhlgren.
"Kul att se deras engagemang"
Övriga moment var sökteknik på ett industriföretag och olika hjärtstoppslarm.
– Att vi ska ha syrgasdeligering och teoretiskt prov gällande sjukvård och HLR är också en del i vår utbildning. Vi har tre praktiska moment som omfattar det i dag. I ett fall har en äldre man fallit ihop på en handikapptoalett och drabbats av hjärtstopp och i ett annat fall har ett barn drabbats av hjärtstopp på en camping, säger Ståhlgren.
Drygt 50 räddningstjänstpersonal i beredskap har varit med på heldagsövningen.
– Jag tycker att det är fantastiskt och det är jättekul att se deras engagemang. Alla ger allt och upplägget uppskattas av personalen, säger Ståhlgren.
Annelie Karlsson har varit med om samordnat räddningstjänstens heldagsövning och uppskattar initiaitvet.
– Jag har jobbat här sedan 2018 och det är första gången som vi anordnar en heldagsövning med tanke på att vi tidigare har köpt in oss och varit i bland annat Jönköping och Västervik. Det är den tredje heldagen där personalen får ett case berättat för sig och får sedan se till att lösa bekymret. De ska agera skarpt vid händelserna och går efter avslutad övning igenom vad som har hänt, vad man har tänkt på, vad man har gjort bra och vad man kan göra bättre, säger Annelie Karlsson.