Vimmerby Energi & Miljö AB:s upphandling av vårflodselen är avslutad. Priset landar på 98,88 öre per kilowattimme för elområde 3 och 115,48 per kilowattimme för elområde 4.
Foto: MostPhotos
VEMAB:s vårflodsel kostade 58,4 öre per kilowattimme mellan sommaren 2021 och sommaren 2022.
De två senaste åren har kostnaden för vårflodselen varit upp på rekordhöga nivåer: först 141,6 öre per kilowattimme mellan sommaren 2022 och sommaren 2023 och sedan 146,8 öre per kilowattimme mellan sommaren 2023 och sommaren 2024.
Det nya priset gäller från 1 juli 2024 till 30 juni 2025 och blir 98,88 öre per kilowattimme i elområde 3 och 115,48 per kilowattimme i elområde 4.
– Det är riktigt gynnsamt om man ser till hur det har sett ut de två senaste omgångarna. Går man just nu ut och jämför ett fastighetsavtal på Elpriskollen.se så är vårflodselen tvåa på listan över de billigaste avtalen. Det är riktigt bra, säger Anders Hård.
– När vi säger att vi är tvåa har vi tagit hänsyn till att vi har räknat med den fasta avgiften till snittförbrukningen på vårflodselen. Det är jätteroligt att priset går ner, säger Carolina Edgren, marknadschef på Vimmerby Energi & Miljö AB.
"Bra på att hålla igen"
Det finns många faktorer som spelar in i den rejäla prissänkningen.
– Sverige är fortfarande bra på att hålla igen på elförbrukningen. Den har inte gått upp i takten som man kanske trodde när den så kallade elkrisen var över. Vi är fortfarande väldigt bra på att spara, vilket gör att tillgången till el blir större, säger Anders Hård.
VEMAB:s upphandling har pågått i tre månader och risken för att fastna i ett ogynnsamt pris minskar genom att sprida inköpen över flera tillfällen.
– Det vi köper vårflodselen på är den finansiella marknaden, det vill säga vad marknaden tror att priset ska bli framåt i tiden, säger Carolina Edgren och fortsätter:
– Att priset har gått ner i förhållande till de två åren är för att man ser att det har stabiliserat sig lite grann. Förbrukningen ökar inte i samma takt uppåt igen som vi lyckades minska den. Folk är fortfarande återhållsamma och det byggs ut mycket ny produktion, vilket ökar tillgången på el. Det tillsammans med att man fortsatt går på sparlåga gör att efterfrågan kanske inte blir riktigt lika hög som tillgången och det driver givetvis ner priset, säger Carolina Edgren.
"Större utbredning på solceller"
När det var som värst med elpriserna var det många faktorer som påverkade.
– Gastillgängligheten från Ryssland var nollad och tre-fyra kärnkraftverk i norra delen av Europa låg nere. Det skapade ett underskott och drev upp priserna och där är vi inte nu. Norra Europas kärnkraft är nästan uppe på 96 procent. Kombinationen av alla möjligheter att producera el är just nu större. Det är mycket större utbredning på solceller nu och det gör att man hanterar sin egen el först, säger Anders Hård.
Omkring 3 200 kunder var med i årets upphandling och får ett lägre elpris under det kommande året.
– Vi är väldigt nöjda med upphandlingen. Det är positivt för de som valde att fortsätta med vårflodselen, säger Hård.