Annons:

Sök

Annons:

Klar med bok om 100 balla ställen – här är hans lokala favoriter

Efter ett års arbete är Adam Bergman klar med boken "100 balla ställen i Småland" där förstås sevärdheter i Hultsfred, Vimmerby, Västervik och Kalmar finns representerade. Foto: Alexander Hall

Klar med bok om 100 balla ställen – här är hans lokala favoriter

Adam Bergman har debuterat med, som han kallar det, en småländsk bibel med sevärdheter du inte visste att du varken saknade eller älskade. Nu listar han sina favoriter i Hultsfred, Vimmerby, Västervik och Kalmar, som fått en given plats i boken.

Annons:

Den småländske kulturgeografen, regissören, och folkparksentusiasten Adam Bergman, född utanför Växjö, har debuterat som författare med boken ”100 balla ställen i Småland”. En ny humortwistad guidebok som ges ut av Christian Holzer på Basebo förlag, som nischat sig på böcker om landskap.

Inspiration har Adam Bergman funnit i en gigantisk gran i Jät, skulle man kunna säga.

"När jag växte upp var den gigantiska granen i Jät något alldeles otroligt häftigt för mig. Därefter har jag intresserat mig för platser som har det där lilla extra. Det kan handla om en udda nisch, en spännande bakgrundshistoria eller en gästvänlighet som är helt exceptionell”, skriver han i ett pressmeddelande.

”Fantastiska sevärdheter”

Men också det att hans vän Valle Westesson tidigare skrivit en liknande bok om Skånes sevärdheter ledde in honom på idén.

– Jag kände omedelbart att motsvarigheten skulle funka i Småland. Så här i efterhand hade jag rätt i det. Här finns mängder av fantastiska sevärdheter, berättar Adam Bergman.

Vad har ditt mål varit med boken?

– Att smålänningar genom denna bok både ska få ha kul, lära sig mer om Småland, samt själva upptäcka lokala guldkorn som funnits runt knuten utan att de känt till det. Allt spännande finns inte i andra världsdelar. Småland har massor av balla ställen och, vad jag skulle kalla, underverk. 

Efter ett års jobb har guideboken med 256 sidor och 150 bilder nu dykt upp i bokhandelshyllorna, på både svenska och tyska. Han har kategoriserat 100 balla ställen som historiska, kuriotiska, vackra, märkliga eller coola.

Smålands alla kommuner är representerade i den hundra kapitel långa boken. Bland ställen som sticker ut i boken återfinns bland annat en pyramid ute i skogen, trädkojor, en cowboyranch, ett ö-pensionat och ett fyrhotell – underskattade sevärdheter om du frågar Adam Bergman.

När vår tidning når Adam Bergman får han i uppgift att lista sina favoriter i Hultsfred, Vimmerby, Västervik och Kalmar.

Vimmerby: Jag tycker om Kvilleken enormt mycket. Vi har en värld i ständig förändring, men Kvilleken finns där som en stabil post.

Hultsfred: Jag har stort fokus på Hultsfredsfestivalen. Jag är svag för festivaler, då kan man inte låta bli att tänka på Hultsfred, det häftigaste festivalprojektet som varit i Sverige och som engagerade en hel byggd.

Västervik: I Solstadström går en enorm hängbro som är otrolig och som vad jag vet kan vara den längsta hängbro i Sverige som är en återvändsgränd.

Kalmar: Tjorvenmuseet i Rockneby där man hittar den enda bil som tillverkats i Småland, en postbil som är otroligt gullig. Där finns också ett jättebra café och en enorm samling av den unika bilen Tjorven.

 

Här kan du läsa en tidigare intervju med Adam Bergman, som berättar om boken.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: