Annons:

Sök

Annons:

Förälder trött på skolans kränkningsanmälningar – rektorn försvarar arbetet

En förälder i Frödinge riktar stor kritik mot skolans arbete med kränkningsanmälningar. Genrebild. Foto: MostPhotos

Förälder trött på skolans kränkningsanmälningar – rektorn försvarar arbetet

En vårdnadshavare riktar stor kritik gentemot Frödinge skola och vad denne menar är ett överdrivet användande av kränkningsanmälningar på skolan. Skolans rektor Diala Eliasson bemöter delvis kritiken, och menar att skolan följer Skolverkets direktiv. 
– Vi har nyligen haft Skolinspektionen här och fick högsta betyg och beröm för att vi jobbar med trygghet och studiero på det här sättet, menar hon. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

En förälder med barn på Frödinge skola har tröttnat på vad denne menar är ett överdrivet användande av kränkningsanmälningar inom skolan. I ett mail till skolans rektor Diala Eliasson och skolchef Ola Karlsson som Dagens Vimmerby tagit del av går föräldern hårt åt skolan och menar att det flitiga användandet av kränkningsanmälningar skapar en otrygg miljö för eleverna. Enligt föräldern har Frödinge skola det högsta antalet kränkningsanmälningar bland kommunens skolor. 

”På idrotten igår var det någon som hade ramlat när läraren kommer fram och frågar om det ska upprättas ett kränkningsärende. Vad håller ni på skolan på med? Leker ni juridiska poliser?” frågar sig personen bakom klagomålet. 

”Jag har aldrig påstått att något av mina barn aldrig gör fel, men att skolan, och er tolkning av kränkning, använder det som hot och påhopp, det är ett stort fel mot eleverna” 

”Vi är skyldiga att trygga alla barn”

När vår tidning når skolans rektor Diala Eliasson är hon väl medveten om kritiken, men menar att skolan enbart följer Skolverkets direktiv gällande kränkande behandling. 

– Vi jobbar enligt de direktiv och riktlinjer som finns. Vi har nyligen haft Skolinspektionen här och fick högsta betyg och beröm för att vi jobbar med trygghet och studiero på det här sättet.

– Jag förstår att man kan tycka saker om det vi gör, men vi är skyldiga att trygga alla barn på skolan. Vi upprättar kränkningsanmälan som man upprättar tillbud på en arbetsplats. Om det har hänt något så måste vi kunna utreda och se om det har skett en kränkning. Vi jobbar aktivt med det och jag tycker att det är jätteviktigt. Man får tycka vad man vill om det, men vi jobbar utifrån de riktlinjer vi fått till oss, säger Diala Eliasson.

Personen som skrivit klagomålet menar att fler kränkningar anmäls hos er än på andra skolor. Hur ofta görs anmälningar?

– Jag vill inte uttala mig om det. 

Görs det fler kränkningsanmälningar hos er än på andra skolor? 

– Det här är något vi jobbar aktivt med men jag kan inte uttala mig om hur det är för andra. Om vi säger så att ett barn kommer och gråter och säger att ett annat barn har sagt något fult till den, då upprättar vi en anmälan och gör en utredning, för det ska vi göra. Sedan betyder inte det att det faktiskt är en kränkning som det handlar om bara för att vi upprättar en anmälan. Det är det som utredningen ska visa. Om det är mycket jämfört med någon annan skola är svårt att säga. Alla skolor är unika. 

Det har framkommit kritik som menar att ett flitigt användande av kränkningsanmälningar riskerar att blåsa upp och underbygga fler konflikter.  Hur ser du på det? 

– Jag vill inte uttala mig i något som är individuellt och jag vill inte diskutera enskilda ärenden. 

Jag tänker att det är en ganska generell fråga. Är det rimligt att göra anmälningar för alla mindre konflikter? Var går gränsen? 

– Där måste man göra en bedömning i varje enskilt ärende. Men det kan handla om att någon slagit ett annat barn, sagt något som kränkt, kallat öknamn eller tagit stryptag. Det är jättesvårt att säga vad som är vad, men oavsett så måste vi alltid utreda vad som hänt och varför de känner som de gör. I de flesta fall kan man prata om saken och sedan är det förbi. 

Dagens Vimmerby har tagit del av det beslut som Skolverket fattat i början av maj efter att ha gjort en omfattande granskning av Frödinge skola. 

Skolverket skriver i sin bedömning att de inte funnit några brister i det arbete som skolan bedriver för att skapa en trygg miljö för eleverna. Arbetet med kränkningsanmälningar ska ha lett till att ett problemområde gällande elevernas språkbruk ringats in, och att ett arbete för att få bukt med problemet inletts. 

Föräldern riktar även kritk mot att så många lärare slutat på Frödinge skola de senaste åren. En artikel om den kritiken finns att läsa här. 

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: