Kalmar län har rankat dåligt i KRAVs årliga sammanställning. Genrebild.
Foto: MostPhotos
I KRAVs årliga ekorankning ingår både djur och jordbruk, där statistik från Jordbruksverket sammanställs. I år hamnar Kalmar län på näst sista plats. Under 2023 var endast nio procent av djuren i länet ekologiskt hållna och tio procent av jordbruksmarken användes för ekologisk odling och bete.
Gårdar som är KRAV-certifierade i Kalmar län stod för 57 procent av den ekologiska djurhållningen och för 59 procent av den ekologiskt brukade jordbruksmarken i länet.
– I ekologiska jordbruk arbetar man extra mycket för att djuren ska ha det bra och för att gynna biologisk mångfald. Alla bönder i Kalmar län som ställer om till ekologiskt bidrar till detta, säger Kjell Sjödahl Svensson, expert på klimat samt regel- och kvalitetsansvarig på KRAV, i ett pressmeddelande.
KRAV-märkta varor ökar den biologiska mångfalden
En certifierad gård innebär att djuren får leva ett så naturligt djurliv som möjligt. Det läggs även stor vikt vid utomhusbetning. En hållbar livsmedelsproduktion grundas i ekologiska metoder, vilka även stärker jordbrukets motståndskraft mot klimatförändringar. Metoderna innebär bland annat att odling av spannmål, grönsaker, frukt och bär sker utan naturfrämmande bekämpningsmedel eller konstgödsel.
Certifieringen har högre krav än de ekologiska reglerna från EU. De tuffa kraven bidrar till biologisk mångfald, god djurvälfärd, mindre klimatpåverkan och bättre arbetsvillkor för producenterna. Genom att tänka en extra gång på vad som hamnar i matkassen kan man bidra till ett mer hållbart samhälle.
– När boende i Kalmar län väljer KRAV-märkta varor bidrar de till att minska spridningen av bekämpningsmedel och till att öka den biologiska mångfalden, säger Kjell Sjödahl Svensson, i pressmeddelandet.