Annons:

Sök

Annons:

FÖRSTA PÅ TIO ÅR – MÄSSLING UPPTÄCKT I LÄNET

Två fall av mässling har upptäckts i Kalmar län. Foto: MostPhotos

FÖRSTA PÅ TIO ÅR – MÄSSLING UPPTÄCKT I LÄNET

Två fall av mässling har diagnosticerats i Kalmar län. Det är de första fallen i länet på tio år. Smittskyddsläkaren uppmanar nu till skärpt uppmärksamhet. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Kalmar län har inte haft ett fall av mässling på tio år. Nu har två fall upptäckts. Personer misstänker att de blivit smittade av mässling ska inte söka vård akut utan i stället kontakta 1177 på telefon och få instruktioner om var de ska ta vägen och hur de ska ta sig dit. 

En person med misstänkt mässling bör undvika allmänna transportmedel och väntrum. 

"I Sverige är sjukdomen ovanlig eftersom vaccin mot mässling ingår i vaccinationsprogrammet för barn. Mässling är vanligare i många andra länder och flera länder i Europa varnar för pågående utbrott av mässling. Den som smittas kan bli allvarligt sjuk. Därför är det viktigt med vaccinationsskydd mot mässling vid resor utanför Sverige. Det behövs ingen påfyllnadsdos efter den andra dosen även om det har gått lång tid sedan vaccination", skriver regionen i ett pressmeddelande.

Kan vara livshotande

Mässling är en av de mest smittsamma sjukdomar som finns. Det räcker att vistas i samma rum som en person med mässlingen och upp till två timmar efter personen lämnat rummet för att smittas. Kring varje fall görs därför en omfattande smittspårning med syfte att identifera individer som utsatts för smitta men saknar skydd. 

De som tidigare haft mässlingen och den som är vaccinerad med två doser mässlingsvaccin har ett fullgott skydd mot sjukdomen. De första symtomen är torrhosta, irriterande och röda ögon som är känsliga för ljus samt hög feber. 

Det klassiska utslaget brukar komma efter cirka fyra dagar och märks först i ansiktet. Man är smittsam redan från de första symtomen kommer. 

Sjukdomen kan bli mycket allvarlig och till och med vara livshotande. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: