I morgon är det premiär för Victor Stenbäcks satsning på en viltdepå hemma på gården i Käreby.
Foto: Privat
Det är egentligen två tydliga syften med satsningen på en viltdepå. Victor Stenbäck jobbar på Basunda gård, ett gårdsslakteri i Östergötland där det råder brist på viltkött.
– Vi har för lite vilt utifrån efterfrågan som blivit jättestor. Vi har kontrakt med restauranger, som vill ha ut mer kött, och kommuner som serverar viltkött på sina skolor och inom äldreomsorgen. Så vi behöver hela tiden utöka för att klara det växande intresset, förklarar han.
Ett sätt hjälpa jägarna
Dessutom är depån ett smidigt sätt att hjälpa jägarna att bli av med sitt kött. Så det är en win-win-situation.
– Den växande vildsvinsstammen är ett problem för bönderna. Det skjuts så mycket att de inte kan ta vara på köttet. Allt vilt som kommer in till depån köps in och tas med till slakteriet.
– Eller om man vill lämna in det för att få det styckat och paketerat, för att hämta hem det färdigt, tillägger han.
Vad tror du om intresset?
– Jag tror det är stort, i synnerhet att sälja köttet. Egentligen öppnar jag i morgon men småstartade lite tidigare i veckan och har redan fått in fem vildsvin. Nu börjar bockjakten på fredag, så det lär bli mycket rådjur nu i början och jag tar även emot hjort.