Annons:

Sök

Annons:

WHO utlyser globalt nödläge – sjukdomen kan ta sig till Sverige

WHO utlyser nu globalt nödläge på grund av en värre variant av mpox, tidigare kallat apkoppor. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

WHO utlyser globalt nödläge – sjukdomen kan ta sig till Sverige

Världshälsoorganisationen, WHO, har utlyst ett internationellt nödläge med anledning av spridningen av den nya varianten mpox, tidigare kallat apkoppor. Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Sjukdomen mpox ska nu klassas som ett internationellt hot mot människors hälsa och ett globalt nödläge har utlysts av WHO, vilket är organisationens starkaste verktyg. 

WHO ser därmed ett behov av samordnade insatser internationellt i syfte att minska smittspridningen. WHO kan också ge rekommendationer till medlemsländerna.

Utbrottet pågår främst på den afrikanska kontinenten och hårdast drabbat är Demokratiska republiken Kongo, men fall har också upptäckt i Uganda, Rwanda, Kenya och Burundi.

Risken för Europa och Sverige har tidigare betecknats som mycket låg, men en ny bedömning väntas inom kort. I nuläget finns framför allt en risk för enstaka importfall.

– Folkhälsomyndigheten följer och bevakar kontinuerligt det epidemiologiska läget, både i Sverige och internationellt. Mpox är sedan tidigare klassad som en allmänfarlig sjukdom. Det finns därmed smittskyddsåtgärder på plats som testning, smittspårning och förhållningsregler. Sverige har också tillgång till vaccin och antivirala läkemedel, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.

Mer smittsam

Virusvarianten klad I bedöms vara mer smittsam än virusvarianten klad Ilb som förekommer i länder utanför Afrika och också vara kopplad till allvarligare förlopp och högre dödlighet. Inga fall av den nya varianten har konstaterats i Sverige. Däremot cirka 300 av den andra varianten. 

– Det pågående utbrottet av mpox klad I i Demokratiska Republiken Kongo, och spridningen till länder i regionen, är oroväckande. Det är viktigt att både sjukvården och personer som nyligen vistats i regionen känner till utbrottet. Detta för att säkerställa rätt vård vid misstänkta symtom och minimera risken för spridning i Sverige, säger Magnus Gisslén.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: