Annons:

Sök

Annons:

Så har det gått efter mässlingsfallen i länet

Inga nya fall av mässling har upptäckts. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Så har det gått efter mässlingsfallen i länet

Den "bortglömda" sjukdomen mässlingen upptäcktes åter i länet i slutet av juli. För en vecka sedan hade inga nya fall konstaterats. Hur ser det ut nu?

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

På tio år har Kalmar län inte haft ett enda fall av mässling. De senaste åren har sjukdomen dock fått fäste i Europa igen. Inte minst under det här året har flera länder varnat för pågående utbrott av den extremt smittsamma sjukdomen. 

I slutet av juli konstaterades att två personer, som nyligen varit utomlands, hade smittats. 

Inkubationstiden är mellan fem och 21 dagar, men det vanligaste är att man insjuknar tio till tolv dagar efter att man utsatts för smitta. För en vecka sedan hade vår tidning en intervju med Per-Åke Jarnheimer, biträdande smittskyddsläkare i regionen. 

– Det går inte riktigt att ropa hej ännu, men för varje dag som går så blir sannolikheten mindre och mindre. Vi har inte haft något mer fall och vi hoppas inte det blir mer. Det är också det troligaste.

Kan andas ut

Då trodde Jarnheimer att det skulle gå att blåsa faran över om någon vecka. Nu har ytterligare en vecka passerat och den som oroat sig kan nog andas ut nu.

– Vi har inga nya fall, så jag tror knappast att det blir nog flera utifrån de här två. Egentligen handlar det om dubbla inkubationstider innan man kan blåsa faran över och då är det två gånger 23 dagar. Men det här var två fall och inget utbrott egentligen, säger Per-Åke Jarnheimer. 

Därmed finns risken för nya fall, som inte har med dessa två att göra, förstås.

– Vi måste hela tiden vara uppmärksamma på nya fall, men som inte har något samband med det här. 

HÄR kan du läsa mer. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: