Annons:

Sök

Annons:

Smittan ökar i länet:

Att hålla nere smittspridningen bland unga är viktigt, menar Per-Åke Jarnheimer. Foto: Simon Henriksson

Smittan ökar i länet: "Viktigt att hålla ner smittspridningen bland unga"

För första gången sedan vecka 24 kommer smittotalen öka den här veckan. Redan på torsdagen är förra veckans siffror passerade.
– Det är inte helt oväntat, säger biträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer.

Annons:

Hittills den här veckan rör det sig om 50 nya fall i länet. Sett till de senaste veckorna är det en uppgång, men det är förstås en milsvid skillnad från när situationen var som värst i länet. 

En viss oro finns inför hösten med anledning av den betydligt mer smittsamma deltavarianten och ungdomar som valt att inte vaccinera sig än. 

– Jag skulle vara väldigt försiktig med att kalla det för en fjärde våg. Det allvarligaste är att folk dör eller behöver sjukhusvård. Så ser det inte ut nu och har man fått två vaccindoser har man ett bra och starkt skydd mot både allvarlig sjukdom och död. ingen förväntar sig – om vi inte får en ny och väldigt besvärlig stam – att en fjärde våg ska komma på det sättet. Det skulle inte förvåna mig om man kommer se fler smittade och då framför allt bland yngre och ovaccinerade, säger Per-Åke Jarnheimer, biträdande smittskyddsläkare. 

Mönstret just nu är tydligt. Deltavarianten totaldominerar och det är unga människor som smittas med viruset. Något superspridarevenemang rör det sig inte om i länet. 

– De flesta just nu är ovaccinerade. Många har varit utomlands eller på någon annan ort i Sverige och träffat mycket folk. Det är mycket fester som återkommer. 

"Luftvägsinfektioner ökar"

Inom kort öppnar skolorna igen efter sommarlovet. Det blir en utmaning, menar Per-Åke Jarnheimer.

– Det man befarar är att fler blir sjuka. Vi vet att när skolorna börjar brukar också luftvägsinfektioner öka och fler blir sjuka. Man blandar folk på ett sätt man inte gjort under sommarlovet. Det är en stor risk som vi ser. 

Att det sker en viss ökning nu är inte särskilt överraskande för smittskyddet.

– Hur den här veckan kommer bli exakt är för tidigt att säga, men det är inte helt oväntat med tanke på hur det ser ut i de större städerna. Vi är fortfarande under riksgenomsnittet och det är förväntat att vi ligger lite efter. 

Hur har turismen påverkat smittspridningen i länet?

– Jag kan inte uttala mig om det riktigt. Vi ser att det är en del turister som smittas, det syns i vår provtagning och det är ju lätt hänt att smittan börjar någonstans och letar sig vidare. Ju fler det blir, desto mer letar sig smittan ut. 

"Samma riktlinjer gäller"

En oro Per-Åke Jarnheimer ser är att befolkningen sänkt garden och tar lite för lätt på vad man tänker är en förkylning.

– Man vet inte hur många som har låtit bli att testa sig i sommar. Det är är förstås fler än de som diagnostiserats som varit smittade. Hur stor skillnaden är kan jag inte säga, men det är en risk att man slappnar av och inte provtar sig. Man ser kanske inte konsekvenserna av en ökad smittspridning och det kan vi nog inte uttala oss om förrän om ett par veckor. Det blir intressant att se om det sticker iväg den här veckan eller håller sig nära den tidigare nivån. 

Men du tror att det finns ett mörkertal?

– Ja, det tror jag. Vissa kanske tänker att om man har semester eller är ledig, så kan man ändå hålla sig för sig själv. Det är ren spekulation från, men en bra påminnelse kan vara att det kan finnas ett mörkertal. 

Hur ska man tänka nu, i den här fasen av pandemin, tycker du?

– Det är egentligen samma riktlinjer som gäller nu som tidigare. Jag har förståelse för att ungdomar är trötta på det här, men att träffa många nya kontakter gör det sämre. Särskilt om man gör det under en längre tid. Vi ser att det som tillhör begreppet fest är mycket smittspridande. Även om man har milda symtom ska man inte välja att nonchalera det. Har man symtom och testar sig ska man fortsatt inte träffa andra i väntan på provsvar. Man ska definitivt inte låta bli att provta sig. 

Törs du säga något om vad vi kan förvänta oss i höst?

– Vaccinationsgraden är väldigt avgörande. Vaccinet ger inte 100-procentigt skydd men det ger ett väldigt bra och starkt skydd. Det finns ändå en risk – om man får en stor smittspridning – att folk kan hamna på sjukhus. Därför är det viktigt att hålla nere smittspridningen även bland unga. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: