Annons:

Sök

Annons:

Första fallet i Sverige – så ser smittskyddsläkaren på risken här

Det finns inga skäl till oro för personer i Kalmar län, menar biträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer. Foto: MostPhotos

Första fallet i Sverige – så ser smittskyddsläkaren på risken här

Världshälsoorganisationen, WHO, har utlyst globalt nödläge med anledning av spridningen av den nya varianten av sjukdomen mpox, tidigare kallat apkoppor. Nu har också ett fall bekräftats i Sverige. Men hur stor är risken för fall i Kalmar län?

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Alla minns vi coronapandemin med fasa. I veckan utlyste WHO ett globalt nödläge med anledning av sjukdomen mpox. Den klassas nu som ett internationellt hot mot människors hälsa och det är organisationens starkaste verktyg. 

Utbrottet pågår främst på den afrikanska kontinenten och hårdast drabbat är Demokratiska republiken Kongo, men fall har också upptäckts i Uganda, Rwanda, Kenya och Burundi.

Risken tidigare har betecknats som mycket låg för att sjukdomen ska få fäste i Sverige, men en ny bedömning väntas komma inom kort. Under torsdagen kom också beskedet att det finns ett bekräftat fall av den mer smittsamma varianten i Sverige. Det berättade Folkhälsomyndigheten och regeringen under en pressträff. 

Fallet är det första som har upptäckts utanför den afrikanska kontinenten. Personen ska ha smittats under en resa till ett av de länder i Afrika där det pågår ett stort utbrott. 

– Fallet föranleder inga ytterligare smittskyddsåtgärder, säger Olivia Wigzell, vikarierande generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Varje torsdag möts landets smittskyddsläkare och Folkhälsomyndigheten. Per-Åke Jarnheimer, biträdande smittskyddsläkare i regionen, deltog på mötet under torsdagen. 

– Det här var en av flera punkter, men det var inget anmärkningsvärt så och vi kommer inte förändra något. 

Inget skäl till oro här

Han ser i dagsläget inget skäl till oro för personer i Kalmar län. 

– Vad jag vet är det inga privatpersoner som hört av sig till smittskyddet och varit oroliga. Det finns heller ingen anledning till oro. Det kan komma importfall till Sverige och Europa, men det här är inga länder vi har stort utbyte med. Åker man dit som vanlig turist är det väldigt svårt att bli smittad. Det här är en kontaktsmitta. 

Utvecklingen följs dock kontinuerligt.

– Vi får se om det blir några fall till Europa. Man ska som alltid vara observant när infektionssjukdomar ökar. Folkhälsomyndigheten har klassat det här som en allmänfarlig sjukdom och gått ut med riktlinjer kring den. 

I och med att den redan klassas som allmänfarlig finns smittskyddsåtgärder på plats som testning, smittspårning och förhållningsregler. Sverige har också tillgång till vaccin och antivirala läkemedel. Den vanligaste smittvägen är sexuella kontakter eller andra nära hudkontakter med en infekterad person. Det finns också ett fåtal fall där någon smittats via sängkläder, handdukar eller sexleksaker som varit i nära kontakt med en infekterad. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: