Annons:

Sök

Annons:

NÄST BÄSTA ÅRET NÅGONSIN FÖR ASTRID LINDGRENS VÄRLD

Astrid Lindgrens Värld gör sitt nästa bästa år någonsin sett till antalet besökare. Bilden är ett montage. Foto: Arkivbild

NÄST BÄSTA ÅRET NÅGONSIN FÖR ASTRID LINDGRENS VÄRLD

2019 är tidernas rekordår. 2024 blir det näst bästa året i Astrid Lindgrens Världs historia. Hittills har parken haft drygt 450 000 besökare – och allt talar för att man går över en halv miljon.
– Resultatmässigt är det en fantastisk huvudsäsong, säger vd Joacim Johansson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Sommaren närmar sig slutet och under söndagen stängde Astrid Lindgrens Värld sin huvudsäsong för i år. Summeringen är rätt enkel att göra. Det blev ett kanonår. 

Förra året hade parken haft 417 500 gäster vid samma tidpunkt. I år blev det drygt 450 200 besökare mellan 17 maj och 18 augusti. Bara rekordsommaren 2019 har varit bättre i historien.

– Det blev en väldigt bra sommar. Det är den näst bästa genom tiderna. Jag tror nog att vi hade kunnat slå 2019 om vi hade haft lika många dagar öppet, berättar vd:n Joacim Johansson.

2019 hade man 101 dagar öppet under huvudsäsongen. I år var det 94 dagar. Det skiljer alltså en hel vecka.

– Men det är helheten som är avgörande. Det kostar förstås att ha en park öppen också, men resultatmässigt är det en fantastisk huvudsäsong. Vi är jättenöjda med det här och nu har vi fem sensommarhelger kvar. Vi har en tro på – om inte himlen ramlar ned – att vi går över en halv miljon besökare. Vi lär landa på runt 515 000 gäster på helåret. 

Flera förklaringar

Förklaringarna till succén är flera, menar Joacim Johansson.

– Alla medarbetare gör ett otroligt bra jobb och vi levererar en fantastiskt bra upplevelse. Det finns ambassadörer som talar gott om oss. De flesta åker till oss efter tips från släkt och vänner. Sedan spelar det in att det är rätt så kostsamt för svensken att turista utomlands. Man får mer för pengarna om man är kvar hemma. För den utländska gästen är det också prisvärt att komma till oss. 

Upplevelsen är också att fler utländska gäster varit här denna sommar.

– Vi har inte summerat det ännu, men det är verkligen känslan. På Näs ser vi också tydligt att den utländska gästen handlar mer än den svenska gästen. Det är lite svårare att se i parken. 

Kommer klara en halv miljon

Med fem sensommarhelger och hela höstlovet kvar finns det alltså inget som talar för att ALV inte ska nå sin målbild om en halv miljon besökare. Den enda gången man nått den drömgränsen var 2019. Då besöktes parken av 530 000 gäster på helåret.

– Då ska vädret bli något fruktansvärt dåligt, men det är inte så troligt. Vi kommer nå det och det kommer bli en fantastisk säsong. Nu får vi utrymme att hämta andan i några dagar och sedan jobbar vi hårt igen från och med fredag.

Astrid Lindgrens Värld har haft 630 anställningskontrakt i år. Drygt 70 är året runt-anställda.

– Det är olika grad förstås, men vi har verkligen ökat. Det handlar förstås en del om restaurangutbyggnaden och att vi har fler gäster som i någon form behöver god service. 

Går det redan nu att berätta om några nyheter till nästa år?

– Inget som är helt bestämt, men vi har ju arbetet med projektering för en ny miljö som pausats. Det blir Junibacken eller Karlsson och det fortsätter vi med, men vi behöver verkligen summera och utvärdera säsongen först. Vi tittar även på ny infartsväg för fullt och ska det stå klart till öppning i maj 2025, så är det bråda dagar. Vi jobbar med projekteringen för det också, men att bygga en hel väg under vintertid är inte helt lätt. Vi vill ju inte störa upplevelsen med gäster på plats. Vi ska också ta över Oxgårdens verksamhet med över 300 bäddar och det är en hel boendeanläggning vi ska ta oss an för att nå samma kvalitativa nivå som Staffan (Samuelson) har hållit. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: