Annons:

Sök

Annons:

Förre statsministern på plats i Vimmerby:

Visitas vd Jonas Siljhammar och ordförande Fredrik Reinfeldt fanns på plats i Vimmerby när Visita arrangerade sitt årliga förtroenderåd för de förtroendevalda inom Visitas organisation. Foto: Ossian Mathiasson

Förre statsministern på plats i Vimmerby: "Återseendets glädje"

Visita, bransch- och arbetsgivarorganisation för svensk besöksnäring, höll sitt årliga förtroenderåd i Vimmerby. 65-70 företagare eller företagsrepresentanter från hela Sverige kom hit i två dagar. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Varje höst arrangeras ett förtroenderåd för de förtroendevalda inom Visitas organisation. Värdskapet roterar mellan Visitas fem regionstyrelser. I år var det Visita södras tur och Vimmerby blev platsen för eventet. 

– Vi passar vid förtroenderåden på att se något som regionen själv får välja. Denna gång har de valt att visa upp fantastiska Astrid Lindgrens Värld som många av oss har besökt i andra privata turer, framför allt med våra barn. Vi har besökt flera andra viktiga besöksmål för Vimmerby med omnejd. Vi har sett Vimmerby Stadshotells nya spa och besökt Fredenborgs Herrgård och Åbro Bryggeri, säger Visitas vd Jonas Siljhammar. 

"Återseendets glädje"

De främsta företrädarna för svensk besöksnäring samlades i Vimmerby i två dagar. Samtliga förtroendevalda inom Visita fanns på plats för såväl interna diskussioner som studiebesök. 

Visitas ordförande Fredrik Reinfeldt uppskattar den utveckling som Astrid Lindgrens Värld har gått igenom. 

– För mig är det återseendets glädje. Jag var här på 90-talet med mina barn och min bror har jobbat här. Det är fantastiskt att se hur de har byggt ut, till exempel Mattisborgen. Det är väldigt viktigt för oss att vi har livskraftiga ställen som med investeringar kan växa och attrahera en större publik. Det sätter inte bara Vimmerby på kartan utan jag tycker att det är en illustration av vad en enskild persons liv och gärning kan betyda, både för en ort och för Sverige, säger Fredrik Reinfeldt.

Besöksnäringen får Sverige att leva, enligt Fredrik Reinfeldt. 

– Det ger jobb, skapar livskraft och något att titta på och något att uppleva. Här i Vimmerby har vi fått blandningen med Astrid Lindgrens Värld, Åbro Bryggeri och Fredensborgs Herrgård. Vi tittade också på stadshotellets nya spa och det är en jättesatsning för ett hotell för att försöka få en vecka att fungera bättre med en typ av kunder måndag till torsdag och sedan kan man få spagäster på helgerna, säger Fredrik Reinfeldt. 

Hur mår besöksnäringen?

– Vi tycker att det har sett bra ut genom en ekonomisk avmattning. Vi ser att många håller fast vid att de vill ha råd med upplevelser, äta gott och göra något med familjen och att många fler lägger om och har inhemsk semester för att se Sverige. Vi vet att vår svenska krona har attraherat en hel del personer som har euro som valuta. Allt detta har varit bra för oss, säger Reinfeldt.

Här är företagens medskick till Visita

Det blev en på det stora hela bra sommar för landets besöksnäring. 

– Det är svårt att hävda att alla har exakt samma åsikt och vi finns över hela landet. Totalt sett låter det som att vi har en bra sommar bakom oss. Här på Astrid Lindgrens Värld är man nästan uppe på all-time-high och det finns flera andra aktörer som vittnar om samma sak.

Vad får ni med er för medskick från företagen?

 – Det är naturligtvis olika, men vi pratar mycket regelförenklingar. För att tala för den breda besöksnäringen skulle många tycka att en modernisering av den svenska alkohollagstiftningen vore en stor hjälp. Hur lagen är skriven återspeglar kanske mer ett synsätt som fanns förr. Det lägger väldiga begränsningar på våra entreprenörer och våra utövare. Vi har sett en del andra regelförenklingar som är på väg, bland annat hotelltillstånd som är på väg att försvinna och danstillstånd som har försvunnit. Den typen av regelförenklingar spelar väldigt stor roll för våra entreprenörer och det spelar också väldigt mycket roll hur kommuner välvilligt möter möjligheter att bygga ut, säger Reinfeldt och fortsätter: 

– Rent generellt har det gått väldigt bra i sommar, men många aktörer har fått jobba med kostnadsökningar och små marginaler till följd av hög inflation. De skulle gärna se sänkta arbetsgivaravgifter och kostnadslättnader. 

"Kan växa och fortsätta utvecklas"

Jonas Siljhammar berättar att allt fler svenskar spenderar mer pengar på upplevelser än vad man har gjort tidigare. 

– Vi har ändrat oss i sättet att vara när vi spenderar allt mer av våra pengar på upplevelser, gå ut och äta eller ta en weekend, vilket hjälper våra företag, säger Siljhammar. 

– Det är bara se här, Astrid Lindgrens Värld ska ha helgöppet hela september och det möter ett nytt sätt att tänka kring detta. Vi märker att många gör helgupplevelser, säger Reinfeldt. 

Vad lämnar ni Vimmerby med för känsla?

– Vi lämnar med en positiv känsla. Trots tuffa tider vad gäller kostnadsläget är det ett optimistiskt gäng som känner att besöksnäringen kan växa och fortsätta utvecklas med rätt förutsättningar, vilket är kopplat till politiska beslut. Vi har fått besked om att flygskatten försvinner och det är ett bra beslut. Vi behöver fler inresande turister, säger Siljhammar. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: