Annons:

Sök

Annons:

  • Här finns Vimmerbys nya hjärtstartare – kan användas även på barn

    Thomas Swärd, vice ordförande i Vimmerby Handel, och Björn Johansson, Tempobutikens ägare, skruvar upp skyltarna om att här nu finns en hjärtstartare. Foto: Johanna Karlsson

  • Här finns Vimmerbys nya hjärtstartare – kan användas även på barn

    Hjärtstartaren på Storgatan 61 är tillgänglig dygnets alla timmar, och kan användas till både vuxna och barn. Foto: Johanna Karlsson

Här finns Vimmerbys nya hjärtstartare – kan användas även på barn

I slutet av förra året lanserade Sparbanksstiftelsen tillsammans med Vimmerby Sparbank projekt Hjärtstartare. Meningen var att föreningar skulle kunna söka bidrag för att kunna köpa en hjärtstartare och på så vis minska avstånden mellan platserna där hjärtstartare finns i kommunen. 

Annons:

Redan har flera ansökningar beviljats, och i dagarna har den senaste hjärtstartaren installerats. I samarbete med Vimmerby Handel har en 24-7-hjärtstartare satts upp på väggen utanför entrén till Tempobutiken på Storgatan i Vimmerby 

– Den största delen av kostnaden blev vi beviljade bidrag till, och resterande tog vi från våra pengar på Vimmerby Handel, säger Thomas Swärd, vice ordförande. 

Placeringen av hjärtstartaren avgjordes i samråd med kommunens säkerhetssamordnare Håkan Westerback. 

– Det fanns en vit fläck på den här platsen så vi kom överens tillsammans med Håkan Westerback om att det bli jättebra här. Då kan man stanna till på Storgatan, eller köra in på Tempos parkering. 

Kan användas på barn 

Hjärtstartaren vid Tempo finns tillgänglig dygnets alla timmar, och ska enligt tillverkaren klara temperaturer på ned till – 20 grader. Det speciella med den här startaren är dessutom att den kan användas på barn, vilket inte alla hjärtstartare kan. 

– Det sitter en nyckel är inne som man vrider runt, och då ändras strömmen och anpassas för barn, visar Thomas och fortsätter: 

– Håkan Westerback förklarade att det är otroligt sällan som räddningstjänsten blir larmade till hjärtstopp på barn, men det händer. Nu hade vi chansen eftersom vi fick bra bidrag från Sparbanksstiftelsen och så tyckte vi inte att vi kunde snåla med pengarna för en sådan sak. Vad jag känner till så finns det inte någon annan hjärtstartare för barn i Vimmerby. 

Kommer anordna HLR-kurser

Personalen på Tempo kommer snart genomgå en Hjärt- och lungräddningskurs, berättar butikens ägare Björn Johansson. 

– VI kommer att ha en egen kurs här kommande veckor med all personal för att alla på plats ska kunna hantera hjärtstartaren. 

Något hjärtstopp har inte inträffat i eller vid butiken tidigare, men det var självklart för Björn att tacka ja till att sätta upp hjärtstartaren.

 – Vi blev glada när vi fick reda på att vi skulle få upp en här. Vi har diskuterat det för länge sedan men det stannade där. Vi ser fram emot utbildningen så vi får lära oss hur vi kan använda den här, och så gäller det att få folk att faktiskt hugga tag i den och inte tveka. Ofta är man kanske rädd att förvärra saker, men det kan man inte göra med den här. 

Även Vimmerby Handel planerar att under hösten att hålla i HLR-kurser för sina medlemmar. 

– 6000 personer drabbas varje år av hjärtstopp har jag fåt lära mig, och i snitt är det bara 12 procent som överlever. För varje minut som går så tappar hjärnan tio procent, så det är oerhört viktigt att ha en hjärtstartare i närheten, och att gå en HLR-utbildning så vi kan mininera den tiden, säger Thomas Swärd. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: