Vimarhems vd Johan Oléhn.
December 2023 avslöjade vår tidning att Vimmerby Energi- och Miljö AB tänkte höja fjärrvärmepriset med 40 procent för Vimarhem. Något det kommunala bostadsbolaget såg rött över och gick till fjärrvärmenämnden och Energimarknadsinspektionen.
Om det rör sig om en medling eller överklagan är en definition men kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S) var tydligt missnöjd med hanteringen mellan sina två kommunala bolag.
Det har dröjt och dröjt och dröjt, men nu har ett utslag kommit från nämnden. Först om två veckor börjar taxan att gälla för 2024. Det innebär att Vimarhem får betala fjolårets taxa för årets första nio månader. Efter "medlingen" tar det tre veckor innan den nya taxan börjar gälla.
– Det heter medling och jag vet inte var man hämtat det begreppet. Medling är att nå en överenskommelse som jag ser det och här kan man inte prata om prisbilden, det går inte ens att försöka påverka det. I det här fallet handlar medlingen om om att titta på förutsättningarna, hur vi som kund blivit informerade om den aviserade höjningen, hur dialogen har gått till och konsekvenserna av kostnadsökningen, säger Johan Oléhn, vd för Vimarhem.
Han var inte överraskad över utgången som förstås var vad Vimarhem önskat sett utifrån deras plånbok.
– Jag hade inga andra förväntningar. Jag visste på ett ungefär hur lagstiftningen är och jag trodde inte vi skulle gå därifrån med ett annat resultat. Nu ska vi försöka samarbeta lite och ha en bättre dialog om den här prissättningen framöver. Sedan kommer vi ha ett samarbete kring att motverka effekterna av fjärrvärmekostnaderna. Det kan handla om att hitta vägar till energioptimerande lösningar.
Hoppas på liten höjning
Fjärrvärmenämnden har varit överhopade av liknande ärenden det här året. Det rör sig om över tusen ansökningar jämfört med en handfull tidigare år. Den kraftiga ökningen har gjort att nämnden helt enkelt inte hunnit med.
– Lagstiftningen är förlegad och Sveriges allmännytta har påpekat bristerna i lagstiftningen.
Hur mycket har ni sparat på det här?
– Vi räknade ut att den nya taxan skulle innebära en kostnadsökning på fem miljoner enligt ordinarie förbrukning. Jag kan inte svara för exakt hur det har blivit, men det är ju nio av tolv månader vi inte haft den här höjningen. Marknaden har förändrats helt och jag kan förstå VEMAB:s situation. Prisökningen på deras bränsle har varit otroligt hög och det var därför de behövde göra de här taxehöjningarna. Vi ser detta över hela Sverige.
Johan Oléhn menar att fjärrvärmelagen måste förändras.
– De har gjort en egen utredning och om jag fattat den rätt, så föreslår man att lägga ned nämnden. Den fyller ingen funktion längre. Som fjärrvärmeleverantör har man en monopolutställning och även om man hävdar att marknaden är konkurrensutsatt – utifrån att man kan välja andra energislag – så blir det ingen konkurrensutsatt marknad. Att välja andra energislag är förknippat med stora investeringskostnader.
Vad har du för tankar inför taxan 2025?
– Min förhoppning är att det inte blir någon höjning eller att höjningen blir väldigt liten. Vi har en enda intäkt och det är våra hyror. Vi har vår hyresförhandling efter årsskiftet och vi har haft otroliga kostnadsökningar det senaste året. Folk kanske tänker att räntorna har gått ned även för oss, men det är tvärtom. Vi för högre räntekostnader när en del gamla lån, som är på låga nivåer, ska skrivas om. Vi får inte längre räntekostnader.
HÄR kan du läsa VEMAB:s vd Olle Fogelins syn på det hela.