Anneli Rimås, vd, tillsammans med Peter Sandberg och Simon Johansson. Foto: Johanna Karlsson
Ett skifte är i antågande i köket på Björkbackens Karaktärshotell. Simon Johansson, ett välkänt ansikte i Vimmerbys restaurangliv meddelade i veckan att han efter tre år som restaurangchef på Karaktärshotellet och drygt 20 år som kock nu helt lämnar restaurangbranschen.
Karaktärshotellet kommer dock inte stå utan restaurangchef när Simon lämnar – det är redan klart att det blir Peter Sandberg som framöver kommer axla huvudansvaret i köket.
– Det är en väldigt lyckad headhunt, säger Anneli Rimås, hotellets vd, om värvningen. Mikael (Glennfalk, ägare, reds.anm.) har haft att göra med Peter genom Tobo där Mikael sitter i styrelsen och Peter haft ansvaret i restaurangen, så där väcktes tanken. Peter är en figur som många känner till och har goda vitsord kring. Han har byggt upp ett gott renommé!
Peter kommer närmast från att vara restaurang- och platschef i Bowlinghallen och på Tobos Golfrestaurang. Längre tillbaka har han arbetat flera år som kock på Hotell Gothia i Göteborg innan han lämnade branschen för att hålla på med inköp och logistik i många år.
– Jag tror det kan vara en fördel och att jag kan se saker på ett annat sätt, samtidigt som jag ju har kockbakgrunden och det senaste året som restaurangchef och platschef där lagat mat och planerat alla inköp, säger Peter.
Vad känner du inför din nya roll?
– Det ska bli otroligt spännande och roligt! Lite som en betald utbildning på något sätt. Jag ser jättemycket fram emot det här. Det är lite det jag gjort tidigare, men med mer struktur och färdig organisation. Här behöver jag inte uppfinna hjulet. Samtidigt så är Simon en stor karaktär – en färgstark, duktig och omtyckt person som är otroligt populär och ett aktat namn i stan. Så det är med skräckblandad förtjusning som jag ska försöka ta vid!
Vad tänkte du när Anneli ringde och erbjöd dig jobbet?
– OJ! Det är stort att ens få frågan. Sedan fick jag ju fundera givetvis men att få frågan var fantastiskt och betyder väl att man på något sätt gjort något bra.
Någon större skillnad för restauranggästerna tror inte Peter att det kommer bli.
– Det hoppas jag inte.
Ingen ny inriktning på maten eller så?
– Nej absolut inte. Man ska inte peta för mycket i sådant som redan fungerar! Sedan kan man såklart förfina småsaker, men det är inte min roll till att börja med.
Simon slutar inte sin tjänst förrän efter nyår, men Peter börjar redan i början på november.
– Det blir en övergång när Simon och Peter kommer att jobba parallellt i två månader. Vi vill ha en mjuk övergång för Peter så han inte bara kastas in i det samtidigt som vi kan undvika barnsjukdomar i skiftet, förklarar Anneli.
För Simon känns det tryggt att lämna över till Peter, och han ser fram emot att få jobba tillsammans med honom de sista månaderna.
– Det här kommer bli jättebra! Och jag tycker det ska bli kul att jobba ihop. Jag känner inte Peter sedan innan, men har en känsla av att vi är ganska så lika! Under den här upplärningen så kommer jag också få lära mig saker, så jag ser fram emot att under mina två sista månader i branschen få lite aha-upplevelser av Peter!
Här finns vår tidigare intervju med Simon efter beskedet att han lämnar branschen.