Annons:

Sök

Annons:

  • För Ingvar Larsson och Berit Nyström har seniorcaféet varit jätteviktigt. Men vad som kommer hända när anhörigkonsulenten Cecilia Ragnar-Karlssons tjänst försvinner är oklart. Foto: Simon Henriksson

  • Cecilia Ragnar-Karlsson är anhörigkonsulent i Vimmerby men bara fram till årsskiftet. Bilden är ett montage. Foto: Privat/Mostphotos

"Det här har betytt jättemycket" – stor oro för vad som ska hända med seniorcaféet

Flitigt har vår tidning rapporterat om att anhörigstödet ska förändras i kommun. En effekt av det är att tjänsten som anhörigkonsulent försvinner. Nu finns det en stor oro för vad det ska innebära för seniorcaféet som hålls varje vecka på Borghaga.
– Det har betytt jättemycket för mig och alla andra skulle säga samma sak, berättar Berit Nyström.

Annons:

Förra hösten rapporterade Dagens Vimmerby i en rad artiklar om oron som fanns kring ett förändrat anhörigstöd, som då var ett förslag till besparing inom socialen. Trots extremt hård kritik från pensionärsrådet klubbades beslutet i februari i år av socialnämnden. 

Besparingen ligger i att plocka bort tjänsten som anhörigkonsulent och det ska ge 580 000 kronor. Hur det förändrade anhörigstödet ska läggas upp är ännu okänt. 

Ingvar Larsson har tidigare uttalat sig kritiskt i vår tidning. I samband med tisdagens seniorcafé hade han bjudit in media till Borghaga.

– Vi har tjatat på politikerna i tre år att komma hit och lyssna och få en inblick i hur det ser ut. Vi är 30-35 personer här varje tisdag, men de kommer inte hit. Ingen politiker har varit här, säger han lakoniskt.

Han beskriver att det känns som att man befinner sig i en avgrund kring allt i kommunen nu. 

– Alla andra kommuner anställer nya efterlevandeterapeuter nu, men vi kickar vår. Kommunen har tappat allt vad gäller äldrevård och barnomsorg. Där är de offside hela vägen. 

Tror inte på idén

Det är anhörigkonsulenten Cecilia Ragnar-Karsson som håller i seniorcaféet, det som tidigare hette anhörigcafé. Hennes tjänst ska avskaffas vid årsskiftet. Enligt nämnden ska hela anhörigstödet få en annan utformning. 

Du tror inte på den idén?

– Nej, jag tror inte på det. Säg något kommunen har lyckats med? Den här tjänsten är ovärderlig, men politikerna inser inte det.

Cecilia Ragnar-Karlsson visar en utvärdering som gjorts av seniorcaféet. Den hade gjort Kim Jong-un grön av avund. Betygen inom alla områden är skyhöga. Många har träffat gamla barndomskompisar, hittat nya vänner att ta en fika med på fredagarna. 

– Det har verkligen varit uppskattat. Det är bara att titta på kommentarerna, berättar hon. 

Hon tror inte att hon kommer finnas med efter årsskiftet. 

– Inte som det är i dag. Bakgrunden är ju att jag i mitt uppdrag som anhörigkonsulent även haft en samverkansgrupp som heter Seniorkraft. Den lägger vi ned i november och den går i graven med mig. Vi döpte om det här till seniorcafé. I mitt uppdrag ingår ju egentligen inte att jobba med seniorer, utan jag jobbar med anhöriga. Men det har blivit väldigt uppskattat och betyder så mycket. Varannan gång har det varit jag som pratat och varannan gång har vi haft en inbjuden gäst.

Kommer du inte alls vara kvar?

– Jag är inne i en uppsägningsprocess, jag tror inte jag blir kvar. Det här är vad jag vet året ut. Framtiden för det här är oviss, men det behöver inte höra ihop. 

"Kan tappa stinget"

Socialnämnden har tidigare sagt att handläggare ser ut att få mindre att göra och att de ska kunna ta över en del av det som tjänsten som anhörigkonsulent tidigare haft ansvar för.

– Jag tror det kan vara svårt att vara myndighetsutövare ena stunden och ena stunden medmänniska. Vem som helst kan inte hålla i det här. 

Berit Nyström är en av många personer som besöker anhörigcaféet. Hon tycker det är mycket synd att tjänsten som anhörigkonsulent ska försvinna och vad det här kommer betyda för tisdagarnas anhörigcafé.

– Vi har en person vi känner oss trygga med. Ska det nu bli olika personer varje vecka? Jag uppskattar exempelvis inte bingo och det här betyder oerhört mycket. För många är det här det enda de har i veckan. Det är hemskt, men så är det. Många träffar personer man aldrig hade kunnat träffa annars. Jag har haft en sjuk man i flera år och varit bunden med tider. Då har det här betytt jättemycket för mig. 

Vad är du rädd för ska hända?

– Det här caféet kan tappa stinget och man kommer inte ha samma lust att gå om det blir blandade ledare. Cecilia har ett sätt och tar oss väldigt bra. Man känner ett förtroende och det gör man inte för vem som helst. 

Jobbat i 15 år

Cecilia har jobbat som anhörigkonsulent i nästan 15 år. 

– Jag har 700 samtal i dag i min tjänst. Vem ska ta över dem? Det får vi se. 

Berit hade själv ingen att prata med. 

– Mina barn sa att kommunen måste väl ha något? Det var så jag kom i kontakt med dig, säger hon. 

Ingvar har en liknande upplevelse. 

– När frugan fortfarande levde sa hon att jag måste gå till någon, men jag är emot allt sånt här. Men så kände jag direkt att den här människan (Cecilia, reds.anm) har jag känt hur länge som helst. Det kan man inte få av vem som helst. 

Vad som nu händer med seniorcaféet återstår att se. 

– Jag får till mig uppifrån att man vill ha det kvar, men vem som ska hålla i det vet jag inte. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: