Annons:

Sök

Annons:

Vaccination mot kliande sjukdomen kan bli standard

Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Vaccination mot kliande sjukdomen kan bli standard

Vaccination mot vattkoppor kan bli en del av det allmänna vaccinationsprogrammet. Det föreslår Folkhälsomyndigheten i en ny rapport.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Vem minns inte de kliande prickarna från barndomen? Nu verkar det som att vaccination mot vattkoppor blir en del av det allmänna vaccinationsprogrammet. Förslaget har varit ute på remiss och Folkhälsomyndigheten har nu kommit fram till att det bör bli en del av vaccinationsprogrammet.

Syftet är att minska antalet fall av sjukdomen och skydda sårbara individer som kan få allvarliga problem av sjukdomen.

–  Eftersom så många i Sverige smittas av vattkoppor kommer det här förslaget få stor påverkan. Att minska sjukdomsbördan i samhället är kostnadseffektivt, men ger också ett viktigt skydd till dem som själva inte kan vaccinera sig, till exempel på grund av nedsatt immunförsvar, säger Tina Crafoord, chef för enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.

Regeringen kommer nu att fatta beslut om förslaget.

Fakta

Vattkoppor och bältros

Sjukdomarna vattkoppor och bältros orsakas båda av varicella zoster-virus. Vattkoppor förekommer främst hos barn och läker oftast ut av sig självt, men viruset stannar kvar i kroppen. Senare i livet kan viruset återaktiveras och ge den smärtsamma sjukdomen bältros. Folkhälsomyndigheten har tidigare tagit fram en vägledning för regionerna om vaccination mot bältros.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: