Annons:

Sök

Annons:

Muslimskt studieförbund lägger ned

Anna Waara är förbundschef för Ibn Rushd. Foto: Jobbadigitalt.se/Pressbild

Muslimskt studieförbund lägger ned

Det muslimska studieförbundet Ibn Rushd lägger nu ned. Det meddelar man i ett pressmeddelande under onsdagen. 

Annons:

Det var på en extra förbundsstämma den 29 september som beslutet fattades att avveckla Ibn Rushds studieförbundsverksamhet. I ett pressmeddelande säger man att det är en direkt följd av att Folkbildningsrådet beslutat att Ibn Rushd studieförbund inte kommer få något statsbidrag från och med 2025.

Ibn Rushd anser att skälen till avfinansieringen är "svaga och i flera fall felaktiga", skriver man. Beslutet har mötts av kritik från flertalet människorättsaktörer i civilsamhället.

– Att Ibn Rushd avvecklar studieförbundsverksamheten är en förlust för hela den svenska folkbildningen, för demokratin och för det demokratistärkande arbete som folkbildningen bär. Det är en sorg att se det svenskmuslimska civilsamhället nedmonteras bit för bit. Att beröva en hel grupp möjligheten till organiserad bildning och därmed en plattform för att stärka sina rättigheter i samhället, är inget annat än en tragedi. Behovet av Ibn Rushds folkbildning är fortsatt stort; det försvinner inte genom att omöjliggöra för oss att fortsätta. Tvärtom, säger förbundschef Anna Waara.

Överklagat beslutet

Ibn Rushd har överklagat Folkbildningsrådets beslut till förvaltningsrätten. 

– Vi vet att organisationens studieförbundsverksamhet inte kommer att kunna fortsätta oavsett utfall av den juridiska processen. Ändå väljer vi att överklaga beslutet. Det handlar om historieskrivning och rättvisa. Vi anser det viktigt att Folkbildningsrådet efterlever sina egna villkor och att alla ska behandlas lika. Så har inte varit fallet i processen med tilldelningen av statsbidragen och därför vill vi att saken prövas, säger Anna Waara.

Ibn Rushd var i blåsväder förra året och utreddes för att ha "brustit i efterlevnaden av statsbidragsvillkoren". Det handlade då om material i religiösa frågor där studieförbundet inte kunde visa att demokratiska värderingar lyfts fram. Ibn Rushd tog fram en åtgärdsplan, som sedermera godkändes av Folkbildningsrådet. Beslutet från rådet motiveras med att studieförbundet är för litet med sina 6 000 unika deltagare.

Ibn Rushd grundades 2009 av Islamiska förbundet i Sverige. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: