Annons:

Sök

Annons:

Fyra orter unikt utvalda för ny aktivitet –

Natassia Fry är grundare av Kompis Sverige som valt ut fyra orter i länet för sin nya satsning "Tårta och samtal".

Fyra orter unikt utvalda för ny aktivitet – "Väldigt förväntansfulla"

Den ideella organisationen Kompis Sverige startar en ny aktivitet i samarbete med Region Kalmar, ”Tårta och samtal” som får sin premiär på fyra orter i länet.
– Visar det sig vara lyckat vill vi testa detta på fler platser i länet, säger grundaren Natassia Fry.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

När Kompis Sverige skulle starta ”Tårta och samtal”, där nya svenskar och de som är etablerade på orten bjuds in till samtal om livet och hur man kan inkludera varandra, valde man att inleda satsningen på fyra orter i Kalmar län. Kalmar, Hultsfred, Vimmerby och Västervik har valt ut som pilotorter.

– Det känns jättekul och spännande. Vi är väldigt förväntansfulla och tänker förstås, att visar det sig vara lyckat vill vi testa detta på fler platser i länet, men kanske senare också i andra län, säger Natassia Fry.

Ny aktivitet för året

Kompis Sverige startade 2013 mot bakgrund av att man tycker att det generellt sett tar allt för lång tid för nyanlända att bli en del av det svenska samhället och att social integration och tillgång till språkträning är viktiga pusselbitar.

– Vår kärna är att bedriva mötesskapande verksamhet som underlättar för nya och etablerade svenskar att mötas och lära känna varandra. Utöver alla saker vi gör vill vi i år för första gången testa att använda biblioteken som arena och bidra till att föra samtal mellan nya och etablerade ortsbor. Biblioteken har både ett tydligt uppdrag samt möjlighet att värna om och spela roll för demokratin som sträcker sig längre än verksamheten som består av att låna ut böcker.

 Fint samarbete

Biblioteket i Hultsfred har hållit sig i framkant när det kommer till språkcaféer och språkpromenader, tycker Natassia Fry. Så mot bakgrund av det fina samarbetet, men också med biblioteksutveckling på Region Kalmar län och en handfull andra bibliotek i länet testar man nu ”Tårta och samtal” för första gången i länet.

– Vårt kompisprogram är nationellt, men naturligtvis fokuserar och prioriterar vi våra insatser där vi har samarbeten, Kalmar län är en sådan region där vi jobbar extra fokuserat.

Riktad inbjudan har gått ut till lokala politiker och kommunanställda, men har man ett intresse för den här typen av samtal som "vanlig” invånare är man välkommen att dyka upp.

Vad tror du om intresset?

– Om man tar Hultsfred som ett exempel har vi idag fem anmälda politiker och tjänstemän och ett 15-tal personer som tidigare varit involverade i språkvandringarna och språkcaféerna.

Vad hoppas ni nå för mål med den nya aktiviteten?

– Vi tror att den här typen av möten och samtal är väldigt värdefulla genom att personer som inte känner varandra får sitta ner, prata och ta en fika. Kanske kommer man dela perspektiv och tankar i olika saker, hur man ser på livet på sin hemort, vad man önskar och vill ska bli bättre men också vad man uppskattar, säger Natassia Fry.

– Eftersom vi samarbetar med biblioteket känns det också väldigt kul att få personer som normalt sett kanske inte brukar vara på biblioteket och därför inte vet vad man kan göra där, också får bättre koll på den delen. För syftet med ”Tårta och samtal” är att bidra till att biblioteken än mer ses som en naturlig plats för möten, kritiskt tänkande, nyfikenhet och samtal, samtidigt som vi vill uppmuntra till möten och erfarenhetsutbyten kring den breda och aktuella frågan om integration i lokalsamhället.

Aktuella datum: Kalmar 8 oktober, Hultsfred 9 oktober, Vimmerby 5 november och Västervik 6 november.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: