Annons:

Sök

Annons:

Så har VA-taxorna ökat i länet – så ser det ut i respektive kommun

VA-taxorna i länet skiljer sig mycket åt, enligt Nils Holgerssongruppens undersökning. Foto: MostPhotos

Så har VA-taxorna ökat i länet – så ser det ut i respektive kommun

Vatten- och avloppstaxorna i Kalmar län fortsätter att stiga för 2024. Det visar Nils Holgerssongruppens kartläggning. Störst höjning har skett i Kalmar kommun. 

Annons:

Nils Holgerssongruppens kartläggning av VA-taxorna visar att höjningarna i länet är allt från måttliga till kraftiga. Den genomsnittliga ökningen ligger på 12,3 procent – vilket är något lägre än rikets snitt på cirka 14 procent.

Allra störst höjning av taxan gör Kalmar kommun, där ökningen är 18 procent. 

– Årets siffror visar att flera hushåll i Kalmar län upplever betydande ökningar i sina VA-kostnader. En höjning på upp till 28 procent är kännbart för hushållen, och kommunerna måste överväga om dessa nivåer är rimliga och hållbara på lång sikt. Det är viktigt med fungerande VA-tjänster och rättvis finansiering av de investeringar som krävs. Vi uppmanar till öppenhet och dialog kring hur dessa kostnader fördelas, så att boende och fastighetsägare inte överbelastas, säger Joachim Höggren, ordförande för Nils Holgerssongruppen.

Stora skillnader

Skillnaderna i VA-taxor mellan kommunerna i länet är påtagliga. Mörbylånga har den högsta taxan i länet med 9 784 kronor per lägenhet och år medan Hultsfred har den lägsta med 5 105 kronor per lägenhet och år. Skillnaden mellan de två kommunerna är drygt 91 procent.

– Siffrorna visar att det är stora skillnader mellan kommunerna i länet. Det är viktigt att alla beslut om taxehöjningar är välgrundade och tar hänsyn till både dagens och framtidens behov, säger Höggren.

Hultsfreds kommun har höjt sina VA-taxor med 7,2 procent enligt undersökningen. I Vimmerby kommun handlar det om 14,3 procent. Där ligger taxan på 6 250 kronor per lägenhet och år. Västerviks kommun har höjt med 19,3 procent och ligger på 6 490 kronor. Kalmar har som sagt höjt med 28 procent och ligger nu på 6 879 kronor. 

Nils Holgerssongruppen ger årligen ut sin rapport sedan 1996. Typlägenheten i Nils Holgerssongruppens kartläggning är på 67 kvadratmeter.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: