Annons:

Sök

Annons:

Efter dagens glädjebesked –

Hagelsrums Biogas, med station bland annat i Målilla, utlovar prissänkning efter dagens glädjebesked att skattebefrielsen på biogas ska införas igen. Foto: Lotta Madestam

Efter dagens glädjebesked – "Äntligen kan vi sänka priset igen"

Nu slopas skatten på biobränsle igen. Ett välkommet besked för Hagelsrums Biogas, som nu lovar prissänkningar och befrielsen uppges innebära en förbättring av KLT:s ekonomi med 20 miljoner kronor per år.
– Det sänder rätt signaler framåt, säger Tom Birgersson, på Hagelsrums Biogas.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

EU:s beslut att biogas skulle börja beskattas slog hårt mot Hagelsrums Biogas med tankställen i Målilla, Hultsfred, Vimmerby, Eksjö och Högsby

Omgående meddelade företaget sina kunder att följden blev en kraftig prishöjning.

– Att införa ett plötsligt skattepåslag är en riktig snyting. Det gungar lite faktiskt, sa Åke Birgersson, vd, i mars 2023.

Glädjande besked

Han hoppades ändå på att förnuftet skulle segra. Och på onsdagen kom ett glädjande besked. EU backar, skattebefrielse för biogas kommer tillbaka. Exakt när det återinförs är dock oklart.

Vad betyder det här beskedet för Hagelsrums Biogas?

”Det betyder mycket. Både att vi äntligen kan sänka priset igen och att det sänder rätt signaler framåt: det bästa miljöbränslet ska inte straffas av en fossil skatt. Nu kan (återigen) kunder och trafikupphandlare bidra med bästa miljönytta utan att det kostar mer”, kommenterar Tom Birgersson i ett mailsvar till vår tidning.

Förbättrar KLT:s ekonomi

EU-kommissionen har kommit fram till att skattebefrielserna i Sverige gällande biogas är förenliga med EU:s regler om statligt stöd. Beslutet tillkännagavs av EU-kommissionen under onsdagen.

Redan 2020 godkände EU detta, men det ogiltigförklarades sedan i december 2022. Nu har en fördjupad granskning kommit fram till att skattebefrielserna visst är förenliga med EU:s regler om statligt stöd. 

– Det här är glädjande nyheter. Den här skattebefrielsen vet jag att många har väntat på. Både biogasproducenter, medborgare och inte minst vi med ansvar för ekonomin i kollektivtrafiken har länge sett fram emot att skattebefrielsen skulle komma tillbaka, säger regionrådet Carl-Wiktor Svensson (KD), som också sitter i riksdagens miljömålsberedning.

Enligt Carl-Wiktor svensson innebär befrielsen en förbättring av KLT:s ekonomi med 20 miljoner kronor per år. 

– Den här skattebefrielsen är särskilt välkommen. Den kommer bidra till såväl lokal som regional utveckling.

Lotta Madestam

Simon Henriksson

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: