Annons:

Sök

Annons:

Stenhård kritik från oppositionen – ”De ljög för väljarna”

Kristdemokraten Carl-Wiktor Svensson är minst sagt irriterad på ordföranden Peter Wretlund (S). Foto: Arkivbild

Stenhård kritik från oppositionen – ”De ljög för väljarna”

Det blossar upp till rejäl strid i regionpolitiken när det gäller den krisande kollektivtrafikens framtid. Kristdemokraternas Carl-Wiktor Svensson anser att maktpartierna fört väljarna bakom ljuset.
– De ljög för väljarna fullt medvetna om att länstrafikens ekonomi var på fallrepet, säger Carl-Wiktor Svensson (KD), regionråd och vice ordförande i Kollektivtrafiknämnden, i ett pressmeddelande.

Annons:

I flera artiklar har vi skrivit om krisen för Kalmar Läns Trafik, regionens trafikbolag som sköter kollektivtrafiken i länet. För 2022 rapporterade KLT ett underskott på 95 miljoner kronor. Prognosen för år 2023 är ett underskott på närmare 82 miljoner kronor. 

I onsdags fattade kollektivtrafiknämnden beslut om ett rejält besparingspaket – som bland annat innebär att flera turer på Tjustbanan ersätts med buss. Vad gäller busstrafiken kommer avgångar med färre än fem resenärer per avgång att omformas eller dras in. Det kommer att ske i samband med tidtabellskiftet i augusti i år. Justeringarna ska innebära en besparing på cirka 16,9 miljoner kronor. 

Vilka avgångar och linjer som kommer påverkas presenteras i juni 2023. 

"Spelar ett fult dubbelspel"

Oppositionspartierna totalsågar beslutet.

- I valrörelsen lovade både Socialdemokraterna och Centerpartiet att stärka tillgängligheten inom kollektivtrafiken, särskilt på landsbygden. Vänsterpartiet lovade väljarna gratis kollektivtrafik. Nu när de har makten gör de tvärtom – de skär ned landsbygdstrafik och höjer biljettpriserna. De ljög för väljarna fullt medvetna om att länstrafikens ekonomi var på fallrepet, säger Carl-Wiktor Svensson (KD), regionråd och vice ordförande i Kollektivtrafiknämnden. 

Politiskt verkar det har skurit sig totalt mellan Svensson och ordföranden i nämnden Peter Wretlund (S).

– Vi kristdemokrater har tillsammans med Moderaterna tidigare lagt flera förslag för att förbättra ekonomin i länstrafiken. Våra förslag skulle gett en större effekt men gett mindre inskränkningar av trafiken på landsbygden. Peter Vretlund spelar ett fult dubbelspel. Han propagerar för samförstånd i media men när våra förslag skulle behandlas på förra nämnden skrek han ”Jävla trams” så det ekade i lokalerna. När Vretlund sträcker ut en hand är det för att ge oss långfingret, fortsätter Carl-Wiktor Svensson.

"Vi måste tänka om"

M, KD och SD vill bland annat inleda en juridisk process mot Trafikverket för att stärka underhållet på Stångådalsbanan och Tjustbanan.

Jag förstår inte att man kan svika sina väljare utan att undersöka alla tillgängliga medel. Nämnden var enad om att man ska gå försiktigt tillväga och sedan tar majoriteten ändå så här radikala beslut. Slutkontentan är att landsbygden blir allt mindre attraktivt att bo och leva på. Vi måste tänka om ifall vi vill ha en levande landsbygd, säger Lillemor Marcus Jonsson.

Mer om själva beslutet kan du läsa här. 

Här kan du läsa om maktpartiernas syn på beslutet.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: