Annons:

Sök

Annons:

AKTÖR VISAR INTRESSE FÖR ATT KÖPA KOMMUNALT BOLAG

Carolina Leijonram är vd för VKF. Nu uppvaktas kommunen av ett bolag som vill köpa kommunens fiberbolag. Foto: Arkivbild

AKTÖR VISAR INTRESSE FÖR ATT KÖPA KOMMUNALT BOLAG

Den nya mångmiljardsatsningen Nordity Fiber vill köpa kommunens fiberbolag. Man har nyligen uppvaktat kommunen om ett intresse av att förvärva bolaget.
– För oss handlar det mer om att vi håller dörren öppen, säger Carolina Leijonram, vd för koncernmodern VKF.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Vimmerby Fibernät AB har varit ett förlustbolag sedan starten och i inledningen av fiberprojektet möttes det av stenhård kritik. År efter år har man gått med miljonunderskott. Bolaget är ett dotterbolag till Vimmerby Energi och Miljö AB. 

De senaste åren har dock omsättningen ökat och förlusten sjunkit. 2022 stannade rörelseresultatet vid minus 1,95 miljoner kronor. Omsättningen låg då på 3,78 miljoner kronor. 

I början av 2023 tog bolagets vd Olle Fogelin beslut om att inleda en genomlysning av verksamheten. 

– Vårt fibernätsbolag VIFAB arbetar intensivt med att koppla upp nya kunder. Det ekonomiska utfallet följer budget. Men vi kan inte över tid fortsätta att driva en verksamhet med underskott. Jag har därför påbörjat en genomlysning där vi kommer att titta på olika möjliga val för att få en budget som går ihop. Det kommer att ta en viss tid att vända resultatutvecklingen men genom att ta fram en reviderad affärsplan så kommer vi att forma ramarna för hur detta skall gå till, berättade Olle Fogelin vid tidpunkten. 

Nu kan vår tidning berätta att den nya mångmiljardsatsningen Nordity Fiber uppvaktat Vimmerby kommun. Bolaget uppvaktar flera ekonomiskt pressade kommuner med intresse kring deras fiberbolag. 

Ett av dessa är alltså Vimmerby kommun. 

– Det är klart att vi ser en bra affär här, har Nordity Fibers vd Jonas Persson tidigare sagt till Dagens Industri. 

"Får propåer"

Nordity Fiber ser en möjlighet att komma över kommuners fibertillgångar. Vid Vimmerby Fibernäts senaste styrelsesammanträde togs beslut om att ge vd:n Olle Fogelin i uppdrag att initiera ett möte med ägaren, alltså Vimmerby kommuns förvaltnings AB, VKF, gällande den förfrågan som kommit in. 

– I alla verksamheter får man propåer och det här inte mer än en propå. Vi har inte haft någon dialog med dem mer än att jag fått ett telefonsamtal långt tillbaka i tiden. Jag har inte återkopplat. Men det är en ägarfråga och därför går jag till styrelsen som i sin tur går till ägaren, säger Olle Fogelin. 

VEMAB:s vd ska nu ha ett möte med VKF:s vd Carolina Leijonram. 

– Jag har ingen uppfattning om det här alls, det är en ren ägarfråga. 

Vad ser du för fördelar respektive nackdelar med att sälja fiberbolaget?

– Det har jag ingen uppfattning om alls. Jag har inte satt mig in i ärendet. 

"Massa vägar öppna"

Kommundirektören Carolina Leijonram är också vd för koncernmoderbolaget VKF. Hon säger att det inte finns någon avsikt eller tanke med att sälja fiberbolaget och kan inte säga vad erbjudandet innehåller.

– Vi håller på och diskuterar fiberfrågor över huvud taget just nu. Vår gamla infrastrukturstrategi är från 2012 och det kommer framöver att kallas konnektivitetsstrategi. Det är ett nytt begrepp man uttrycker nationellt och handlar om hur man med stadsnät jobbar med säkerhet och den typen av frågor. Frågan ligger på bordet och vi håller precis på att uppdatera programmet för att det ska komma till fullmäktige. Den kommer snart att bli offentlig, säger Carolina Leijonram. 

Hur ser VKF på att eventuellt sälja fiberbolaget?

– Det finns en massa vägar öppna, men det har aldrig handlat om att avyttra något nät. Det har det inte pratats om från någon politiker här. Det finns olika upplägg och vi vill hålla frågan öppen, men vi har inte tagit någon aktiv handling för att något ska säljas. Det är status just nu. 

Hur ser ni på förslaget ni fått?

– Ägaren har sagt att vi ska hålla dörren öppen eftersom vi har den här policyn på gång. Men det har aldrig uttryckts från politiskt håll att vi ska avyttra nätet. Det har inte varit uppe, men just nu befinner vi oss i en ny fas och ska blicka in i framtiden.

Vad ser du för fördel respektive nackdel med att sälja bolaget?

– Det här har inte varit aktuellt, men vi tycker att det är bra med ett eget stadsnät. Det har stor betydelse, bland annat för säkerhetsfrågor och den nya välfärdstekniken som kommer. Att ha egen rådighet över ett nät som är säkrat är bra och det är så tongångarna har gått sedan 2012. Vi vet vad vi har och vi har kontroll över vårt eget nät. Det är en viktig infrastruktur och det är då bra med ett eget stadsnät. Fördelen för oss är rådigheten och jag upplever inte att det har ändrat sig på resan. 

"Inte aktuell"

Att man ska "hålla dörren öppen" ska man inte dra för stora växlar av, enligt Carolina Leijonram. 

– Vi resonerar för nu och framåt, men det är egentligen inget nytt mer än att en ny policy är på gång. 

Att sälja skulle dock kunna vara en ekonomiskt gynnsam affär för kommunen. 

– Ett annat beslut skulle vara av ekonomiska skäl, men den frågan är inte aktuell som jag ser det. Det här handlar mer om att vi håller dörren öppen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: