Annons:

Sök

Annons:

Så mycket mer får kommundirektören i lönekuvertet:

Kommundirektören Carolina Leijonram får höjd lön med 4,5 procent. Bilden är ett montage. Foto: Pressbild/Arkiv

Så mycket mer får kommundirektören i lönekuvertet: "Höga löner"

Kommundirektören Carolina Leijonram får 4,5 procent i löneförhöjning. Det ger kommunens högsta tjänsteperson en månadslön på drygt 116 300 kronor.
– Jag tycker att det är höga löner, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S), som är den som satt lönen.

Förra året blev lönerna för de tre toppcheferna i kommunen – Carolina Leijonram, Olle Fogelin och Johan Oléhn – klara först i mitten av november. 

Nu har kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S), sista dagen innan hon lämnar över till partikollegan Cissi Hammar, satt lönen för kommundirektören Carolina Leijonram. Förra året fick Leijonram 2,3 procent i höjning och det gav henne en månadslön på 111 300 kronor för rollen som kommundirektör och vd för koncernmoderbolaget VKF. 

I år höjs hennes lön med 4,5 procent och kommundirektören tjänar nu drygt 116 300 kronor i månaden. Det ger henne en årslön på 1 395 600 kronor. 

I flera år har det diskuterats att Carolina Leijonram ska vara löneledande och därför sätts hennes lön nu före bolags-vd:arnas löner. 

– Vi har pratat om att Carolina ska vara löneledande och sedan får bolagen titta på sina organisationer utifrån det, säger Helen Nilsson. 

Tittat på andra kommuner

I sin bedömning att höja kommundirektörens lön med 4,5 procent har hon gjort en närområdesanalys.

– Jag har gjort en jämförelse i norra länet och även tittat på kommuner som är lika stora som oss. Därefter har jag jämfört och tittat på arbetstyngd och arbetsbörda. Då har jag landat i 4,5 procent i löneökning, säger Helen Nilsson. 

Kommundirektören i Hultsfreds kommun, Lars-Erik Rönnlund, tjänar 116 050 kronor i månaden. Anders Björlin, kommundirektör i Västerviks kommun, har 129 450 kronor i månaden som jämförelse. 

– Jag tycker att det är höga löner, men det är det man har att förhålla sig till. När jag tittar på arbetsbörda och konkurrensen så har jag landat där. 

"Förra året höll vi igen"

Tidigare i höstas skrev vår tidning om att kommunen tittar på att införa en tjänst som biträdande kommundirektör för att lätta på Carolina Leijonrams arbetsbörda. Det är inget Helen Nilsson haft i åtanke vid årets löneförhöjning.

– Det är inte färdigt ännu och inget jag har gått på. Jag har gjort en utvärdering av året som har gått. Jag ville även sätta hennes lön innan jag lämnar och då kan jag inte beräkna det på något som kan komma. 

Kommunens ekonomi befinner sig fortsatt i ett mycket tufft läge och ett antal neddragningar har fått många medborgare att reagera. Bland annat planeras en protestmarsch vid nästa fullmäktige med anledning av beslutet att stänga de äldres matsalar på Granen, Frödala och Solgläntan. 

Förra året var höjningen 2,3 procent och nu är den 4,5. Varför?

– Förra året höll vi igen på alla löner generellt, men kraven har höjts på högre löner och det är också tyngre arbetsbördor. Vi var sänkt våra löner i politiken, men vi kan inte halka efter. Vi måste ligga i samma härad som övriga och då främst i norra länet. 

Du var själv inne på att det är höga löner. Tycker du att det är rimligt?

– Det är höga löner generellt sett för chefer och vd:ar. Det är så det ser ut och inte mycket man som ensam kan göra något åt. 

"Kan ifrågasätta det"

Med tanke på att politiken sänkt sina egna löner tjänar nu kommundirektören nästan dubbelt så mycket som kommunstyrelsens ordförande. Ändå säger politiken nästan samstämmigt att det är politiken som bär det tyngsta ansvaret för situationen i Vimmerby kommun. 

Är det verkligen rimligt?

– Man kan ifrågasätta det, men som jag sa kan man inte som ensam göra så mycket åt det. Vi har en omvärld som bestämmer lönenivån och det är så här det ser ut för chefer i både det offentliga och det privata. 

Finns en oro

Det finns även en oro för att tappa kommundirektören till det privata näringslivet, säger Helen Nilsson. 

– Ja, det finns en sådan oro och framför allt handlar det om att förhålla oss till chefslöner generellt sett. 

Lönen gäller retroaktivt från 1 april 2024. Vår tidning hoppas kunna återkomma senare med vad VEMAB:s vd och Vimarhems vd får i höjd lön i år. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: