Anhörigkonsulenten Cecilia Ragnar Karlsson har nu blivit uppsagd från sin tjänst. Bilden är ett montage. Foto: Privat/Mostphotos
Under hela det här året har det rapporterats flitigt om det förändrade anhörigstödet i Vimmerby kommun. Den 8 februari tog socialnämnden beslut att anhörigstödet skulle förändras och att tjänsten som anhörigkonsulent skulle plockas bort.
Beskedet då var att avsikten var att få till ett bättre anhörigstöd.
– Ännu fler ska få stödet och det ska bli ännu bättre. Tidigare har det varit känsligt med en enda person som haft den här kunskapen. Vid en sjukskrivning faller hela kunskapen bort, sa Lars Sandberg (C), då vice ordförande för nämnden.
Samtidigt gav de ledande politikerna besked om att den nuvarande anhörigkonsulenten inte skulle bli uppsagd.
– Det blir någon form av annorlunda tjänst mot i dag. Vi har tjänster som inte är tillsatta och vi hoppas att personen vill ingå i det team som kommer att bildas. Det finns en väldigt stor kompetens som vi vill ta vara på, sa Sandberg och nämndens ordförande Eva Berglund (S) då.
Men kommunala pensionärsrådet, som består av pensionärsorganisationerna SPF, RPG, SKPF och PRO, har gemensamt varit oroliga för vad som ska ske och kritiserat förslaget starkt. Man har även menat att det kan vara något personligt.
– Det är så sjukt dumt. Vi har en expert på anhörigstöd men den planerar man att ta bort. Det här kommer hamna mellan stolarna och vi tror på rejäl försämring. Socialstyrelsen säger att man ska utveckla det här arbetet och bredda systemet, men varför ska man då uppfinna hjulet på nytt när man har kompetensen och erfarenheten, sa Lars-Inge Green och Göran Gustafsson i den intervjun.
Uppsagd efter 17 år
Nu har det ett flertal befarat också blivit verklighet. Den uppskattade anhörigkonsulenten Cecilia Ragnar Karlsson har blivit uppsagd från kommunen, vilket flera anhöriga kontaktat vår tidning om.
– Efter 17 år i kommunen, varav 15 som anhörigkonsulent, är jag nu uppsagd, bekräftar Cecilia Ragnar Karlsson.
Hon fortsätter:
– Tidigt i processen lät det på ett helt annat sätt och jag fick ju till mig att det var viktigt att behålla min kompetens i organisationen och jag skulle bli erbjuden en annan tjänst. Det är också vad pensionärerna har fått till sig. Men nu har jag blivit uppsagd på grund av arbetsbrist och det finns ingen tjänst där jag kan fylla en funktion.
För en tid sedan förstod dock Cecilia Ragnar Karlsson att det var i den här riktningen det gick åt.
– Jag har blivit lite förvarnad och nu har jag varit inne i en uppsägningsprocess. Det fanns inget som matchade min kompetens i hela kommunen och därför blev jag uppsagd. Jag skrev på pappret förra veckan.
Hur känner du kring det här?
– Jag är ett känt namn inom området i hela Sverige och jobbar ju även nationellt med de här frågorna. Efter så här många år kan andra inte förstå hur en kommun gör så här. Efter 17 år ska man inte kunna bli uppsagd från en kommun, men jag har lyckats. Jag vet vad jag har att förhålla mig till och jag tänker gå med flaggan i topp. Jag jobbar i några veckor till.
Haft kontakt i många år
Nu planerar anhörigkonsulenten att ta adjö av alla de anhöriga hon haft kontakt med. Det rör sig om många år i vissa fall.
– Många är förskräckta och bedrövade när jag berättar det här. De är chockade och bedrövade. Det var inte så här det lät i början och att jag får gå efter 17 år, de har svårt att ta in det. Jag vill inte prata så mycket om mig själv, men jag tycker att det är beklagligt för de anhörigas del. Det finns ingen lösning på plats för vem som ska ta grupperna. Jag har ju även varit länssamordnare i de här frågorna och nu faller ju det. Det finns många sorger i det här och nu är det svart på vitt. De anhöriga hoppas på ett mirakel och tror inte att det är sant. Det kommer ju pengar från staten 2026 för att anställa personer för sådana här funktioner som jag har haft. Dit är det bara ett år.
Vad händer för dig nu?
– Jag har inget annat på gång och har fullt upp med att avsluta mig själv efter 17 år. Men jag tänker ta adjö av alla anhöriga och sedan kunna känna att jag kan gå med flaggan i topp.
Hur tror du att den här lösningen kommer bli framåt?
– Jag har väntat på besked om hur det ska bli i ett års tid. Jag tror de kommer säga att de har tänkt ha ett brett anhörigperspektiv och ett team som träffas några gånger per år. Men jag tror inte de vet riktigt ännu. För många har jag varit en coachande medmänniska och till mig kan man säga vad som helst. Inget hamnar i någon journal.
Socialchefen: "Inte alltid möjligt"
Cecilia Ragnar Karlsson har haft tre ben som hon nu ska avsluta. Samverkansgruppen Seniorkraft läggs ned.
– Vi ska ha en avslutningslunch nu den 13 november på Borghaga. Vi ska då minnas allt fint vi har gjort sedan 2010. Seniorcaféet, som är min skapelse, ska fortsätta nästa år med två andra ledare.
Det tredje benet är just anhöriga, som varit hennes huvuduppgift. Hon kan inte ge något besked till oroliga anhöriga kring vem som fyller hennes skor.
– Jag har ingen insyn i verksamheterna, så jag kan inte svara på frågor om det här och vill inte uttala mig om en person heller, säger Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden.
Anette Nilsson besvarar våra frågor per mejl.
"Socialnämnden tog i februari 2024 beslut om att ta bort tjänsten som anhörigkonsulent från och med 2025. Det är en besparing i budget på 580 000 kronor. Samtidigt tog socialnämnden ett beslut om en plan för förändring av anhörigstödet. Det förändringsarbetet pågår under hela 2024. En ambition i det här förändringsarbetet, såväl som i andra förändringsarbeten, har varit att behålla den kompetens som finns men det är sedan inte alltid möjligt. Socialnämnden kommer fortsättningsvis erbjuda stöd till anhöriga och det kommer att gå ut information inför nästa år utifrån det förändringsarbete som nu sker. Det har redan gått ut information om att seniorcaféerna kommer att fortsätta", skriver socialchefen.
HÄR kan du läsa ett nedslag vi gjorde på ett seniorcafé tidigare i höstas.