Annons:

Sök

Annons:

Föräldraföreningen:

Emil Esping är ordförande i Mosippans föräldraförening. Bilden är ett montage. Foto: Privat/Simon Henriksson

Föräldraföreningen: "Såklart finns det en frustration"

I går kom beskedet. Brännebro ska läggas ned. Så sent som i februari räddades skolan, men efter det har elevunderlaget fortsatt att sjunka.
– Såklart finns det en viss frustration men klimatet var ändå ganska bra på mötet, säger Emil Esping, ordförande i Mosippans föräldraförening. 

Just Mosippans förskola är välfylld och där ska man ha fått löfte om att den blir kvar. 

– Med Mosippan känns det väldigt tryggt. Där är det nästan tvärtom och det kändes som att alla var överens om det. Där står det barn på kö och det finns inga frågetecken alls, säger Emil Esping, ordförande i föräldraföreningen. 

Däremot finns det vissa praktiska detaljer som återstår att lösa. 

– Om skolan försvinner så är frågan var barnen ska äta och så vidare. Det är trångbrott på Mosippan som det är i dag och man nyttjar skolans lokaler för fritidsverksamhetsdelen och matsalen. Fritids försvinner väl nu också om skolan läggs ned, men det finns några saker att lösa rent praktiskt och logistiskt. 

"Viss förståelse"

Skolan saknar just nu föräldraförening och därför får Emil Esping, som ordförande i förskolans föräldraförening, vara någon form av talesperson gällande skolan också.

– Inget är ju klart, men just med skolan känns det som att det lutar åt det här hållet nu. Jag tycker ändå att det var ganska bra stämning på mötet. Det kändes mer som att de förberedde oss på att det blir en nedläggning från nästa höst. De gick igenom statistik från förr i tiden och hur elevunderlaget ser ut nu och hur det ser ut med behöriga lärare. 

På skolan nu är det endast 22 elever. Kring millenieskiftet var det 94 elever på Brännebro skola.

– Jag tror ändå att det finns viss förståelse. Såklart finns det en viss frustration också, men klimatet i går var ändå ganska bra på mötet och det var bra diskussioner. 

Ser du något hopp om att kunna avvärja det här hotet?

– Nej, jag tror faktiskt inte det. Man hänvisar ju främst till elevunderlaget och den pedagogiska undervisningen nu som skälet till det här. Nämnden var tydlig med att det inte är av ekonomiska skäl, även om man kanske sparar några kronor på det.

"Innebär gemenskap och samhörighet"

Den utredning som presenterades vid ungefär den här tiden för ett år sedan visade att besparingen för att stänga Brännebro skola skulle bli 3,5 miljoner kronor vid helårseffekt. Utöver det besparades även investeringsbehov på skolan på 1,75 miljoner mellan 2024 och 2027 samt 1,25 miljoner mellan 2028 och 2034. 

Lars Sandberg (C), ordförande i nämnden, sa i går att han har svårt att se någon annan utgång nu än att skolan läggs ned. Nämnden kommer vid sitt möte i december föreslå kommunfullmäktige att avveckla skolan och ett beslut i fullmäktige kan fattas i januari 2025.

– Det känns som att arbetet kring strukturen med skolan borde ha gjorts för flera år sedan med minskade barnkullar och elevunderlag. Det finns en förståelse för att en skola inte kan bli hur liten som helst. Sedan är det här tråkigt för både barn och lärare, säger Emil Esping.

Vad känner du som Gullringsbo kring betydelsen för samhället?

– En skola innebär ju någon form av gemenskap och samhörighet i ett samhälle. Klart det påverkar, men vi vet inte hur det skulle påverka. För föräldrarnas del känns det ändå som någon form av trygghet att Mosippan är så populär och att det är sådant tryck på den skolan. Då vet man som förälder att man kan ha sina minsta barn där i alla fall tills de börjar lågstadiet och att de då är kvar i Gullringen. Sedan tror jag de flesta inser att om man skolan inte uppfyller kraven på kvalitet och elevunderlag så talar det för sig själv. Alla vill ge sitt barn rätt förutsättningar, så det är en svår fråga. 

Hur blir det med skolskjutsar?

Det finns dock fortsatt vissa saker att bena ut, menar Emil Esping. 

– Det är små barn som drabbas och därför är det viktigt att det blir rätt kring skolskjutsar och allt möjligt. Det blir intressant framöver när det här ska pusslas ihop och vilka förslag som läggs om det nu blir nedläggning. Det hoppas man såklart inte. Helst hade man sett att det var en välfungerande skola med tillräckligt många elever och behöriga lärare.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: