Johan Oléhn är vd för Vimarhem.
Foto: Ossian Mathiasson
I förra veckan förhandlade Vimarhem och Hyresgästföreningen om den nya hyresnivån. Förra året höjdes hyrorna med 5,7 procent och det var den klart högsta höjningen i modern tid.
Tillbaka på 1980-talet kunde hyreshöjningarna pendla mellan fem och sju procent.
Förra året yrkade Vimarhem tolv procent och samma yrkande lade man i år.
– Vi hade vår förhandling veckan som gick och det var en förhållandevis bra diskussion. Vi har två olika perspektiv och tycker såklart inte lika om allt, men vi har en bra samtalston och en bra nivå på vår diskussion. Hyresgästföreningen och vi har en väldigt bra samsyn, sedan är vägen dit inte alltid densamma och vi har olika syn på hur fördelningen av våra kostnader ska se ut, säger Johan Oléhn, vd för Vimarhem.
Några tolv procent fick inte Vimarhem. I stället landade det på 5,6 procent, vilket endast är en marginellt mindre höjning än 2024.
– Det är en tuff situation. Vi har haft enorma kostnadsökningar under flera års tid och det är ännu inget normalläge. Vi tror att räntekostnaderna fortsätter något eller några år till, men förhoppningsvis är det här inget nytt normalläge. Vi ser att vi måste jobba med vår vakansgrad och vi måste hyra ut fler bostäder. Kommunen har ett nettotapp i invånarantal och det påverkar oss och våra hyresrätter.
Täcker inte kostnadsökningarna
5,6 procent täcker inte de kostnadsökningar Vimarhem haft under året, menar Johan Oléhn.
– Vi har haft betydligt högre kostnadsökningar, men vi ska också balansera det med vad våra hyresgäster har möjlighet att betala. Vi är ett allmännyttigt bostadsbolag, men vi hade önskat en högre hyreshöjning. Så är det. Kostnadsökningarna har varit kraftiga under flera år i rad och utrymmet finns inte kvar. Hyreshöjningar ska vara förutsägbara ur hyresgästens perspektiv, men den tiden vi har och har haft bakåt har inte varit normal.
5,6 procent är nog ändå ganska mycket pengar för era hyresgäster. Hur ser du på det?
– Det är ändå lägre än kostnadsökningarna för den med bostadsrätt eller villa. Sedan hjälper det inte den som bor i hyresrätt och det är inte så jag menar. Men i bostadsrätt eller villa får man ta kostnadsökningen direkt. Vi har ingen att fördela kostnaderna på utom hyresgästerna. Jag fattar att det är stora pengar det handlar om, men våra kostnadsökningar är mycket högre än 5,6 procent. Vi har redan gjort stora åtgärder för att dra ned på våra kostnader, men vi vill fortsätta göra det som är bäst för våra hyresgäster och då handlar det om att prioritera underhållet.
Vad kan det handla om för åtgärder?
– Vi tittar på underhållsbiten och det kommer krävas prioriteringar. Det har redan gjorts prioriteringar, men vi måste fortsätta försöka hitta vägar att finansiera underhållet.
Inte aktuellt riva mer
Inom kort ska Vimarhem riva en fastighet i Storebro. Det rör sig om 23 lägenheter. Att riva fler bostäder är i nuläget inte aktuellt.
– Det skulle jag inte säga. Varken på tjänstemanna- eller styrelsenivå finns det sådana tankar. Vi ska snarare försöka vända trenden och få folk att vilja flytta hit och bo i Vimmerby. Vi behöver sälja in småstadsidyllen som Vimmerby är och det varumärke som finns här. Vimmerby är ett av de starkaste varumärkena bland mindre städer i Sverige.
En trerummare på Bullerbygatan på knappt 73 kvadrat, som tidigare hade en hyra på 6 560 kronor i månaden, får nu en hyra på 6 920 kronor. Höjningen i kronor motsvarar 360 kronor i månaden.
Samtliga bilplatser, oavsett typ, höjs med 20 kronor i månaden.
Vimarhem har cirka 1 370 lägenheter i kommunen. Vimarhems brytdag är 1 april och då börjar de nya hyrorna att gälla. I grannkommunen Hultsfred höjdes motsvarande hyror med 5,4 procent och i Västervik med 4,85 procent.