Annons:

Sök

Annons:

  • Tankesmedja vill halvera antalet kommuner i länet – så vill de ha det

    En tankesmedja vill halvera antalet kommuner i länet...

  • Tankesmedja vill halvera antalet kommuner i länet – så vill de ha det

    ... och slå ihop Vimmerby och Hultsfred till en gemensam kommun.

Tankesmedja vill halvera antalet kommuner i länet – så vill de ha det

Tolv kommuner borde bli sex. Det skulle göra det billigare för skattebetalarna i Kalmar län och ge mer service för pengarna.
Det anser tankesmedjan Intelligence Watch som presenterat en ny rapport.
– Det har gått nästan 50 år sedan den senaste kommunsammanslagningen, säger Anders Olshov, ekonom på tankesmedjan, enligt SVT Nyheter Småland.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Intelligence Watch menar att om man slår ihop små kommuner minskar kostnader för administration och kompetensförsörjningen underlättas. 

I Kalmar län föreslås stora förändringar. Den enda kommunen som lämnas orörd är Västervik, på grund av en lokal arbetsmarknad. 

Kalmar ska slås ihop med Torsås, Borgholm och Mörbylånga slås ihop till Ölands kommun, Oskarshamn, Högsby och Mönsterås blir en kommun och Nybro och Emmaboda blir också en kommun. Dessutom ska Vimmerby och Hultsfred bli en kommun, enligt förslaget.

– Vi har siktat på att bilda kommuner som har runt 30.000 invånare. Liknande sammanslagningar i bland annat Danmark har visat att det är en bra siffra, säger Anders Olshov.

"Måste ha sin gång"

Tankesmedjan vill gärna att kommunerna ska tycka till. 

– En del kommer säkert vara negativa. Men samhällsutvecklingen måste ha sin gång. Vi rör oss över större ytor i dag och man har inte samma kontakt med sin kommun längre.

Intelligence Watch är en sammanslutning av skribenter och intellektuella som har till syfte att påverka den politiska opinionen. Tankesmedjan är oberoende och för hållbar utveckling med fokus på miljö, ekonomi och sociala frågor. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: