Annons:

Sök

Annons:

KOMMUNENS VÄDJAN TILL ALLMÄNHETEN: ”HÅLL ER INOMHUS”

Snömängden orsakar stora trafikproblem. Foto: Simon Henriksson

KOMMUNENS VÄDJAN TILL ALLMÄNHETEN: ”HÅLL ER INOMHUS”

Snökaoset ställer till med enorma problem i samhället. Nu uppmanar kommunen invånarna att hålla sig inomhus.
– Vi vädjar att man håller sig inomhus eller går på de gångstråk som finns, säger Andreas Horste, tf. samhällsbyggnadschef, i samband med en presskonferens i stadshuset.

Snön som har kommit under de senaste dagarna ställer till med enorma problem i trafiken, både på de större vägarna, i Vimmerby och i kransorterna i kommunen.

– Som det ser ut nu har vi all personal ute på snöröjning. Alla entreprenörer är också ute på uppdrag. Problemet är att det är så mycket snö som har kommit under en längre tid, säger Andreas Horste och konstaterar också att kommunens snöröjningsbudget kommer att vara spräckt efter det här snökaoset. 

– Det är svårt att få bort all snö löpande och man får hela tiden åka tillbaka. Vi har prioriterat de större stråken och Vimmerby centrum samt anslutningsvägar i kransorterna, fortsätter Horste.

”Väldigt trafikfarligt”

Andreas Horste konstaterar vidare att man har fått prioritera ned GC-vägar och villaområden. Mer snö verkar dessutom vara att vänta.

– Enligt prognosen blir det lättare snöfall under eftermiddagen och kvällen. Sen ska det bli mer snö i natt och i morgon.

Andreas Horste vädjar till allmänheten att verkligen tänka till när det gäller att ge sig ut på vägarna.

– Man ska verkligen tänka till och göra de nödvändiga. Man ska inte gå, cykla eller köra bil i onödan. Vissa vägar är väldigt smala och det kan bli en fil. Människor går och cyklar på bilvägarna och det blir väldigt trafikfarligt. Vi vädjar att man håller sig inomhus eller går på de gångstråk som finns.

Kommer stänga av vägar

Snöröjningen kommer naturligtvis att fortsätta framöver.

– Vi måste röja klart innan vi kan börja forsla bort snö. Vi ligger så pass mycket efter. Vi hinner inte sanda heller, men kommer att börja med det i helgen. Vi tittar också på att få in extra entreprenörer och ska se vad det finns för resurser.

Framöver kommer vissa vägar att stängas av.

– Vi kommer att stänga av vissa vägar, särskilt här i centrum. Allt för att kunna röja bort så mycket som möjligt. Vi har inte bestämt än, men det kommer löpande information på hemsidan. Vi kommer också att stänga av GC-vägar och trottoarer. Det kommer vara svårt att ta sig fram överallt, särskilt i villaområden.

”Upp till varje chaufför”

Andreas Horste uppmanar också fastighetsägare att tänka till.

– Fastighetsägare ska tänka till var man lägger sin snö. Man ska lägga den på ett bra ställe och inte belasta det kommunala eller statliga vägnätet.

Förvånansvärt få har hört av sig till kommunen under snökaoset.

– Vi har fått in en del synpunkter från äldre och gående om att det är svårt att ta sig fram längs med vissa fastigheter. Det har varit en del frågor och synpunkter, men förvånansvärt få har hört av sig.

När det gäller skolskjutsar så fortsätter de att gå som det ser ut för stunden.

– Vi har gjort en samlad bedömning gällande skolskjutsar och har ingen generell avstängning. Vi har haft tät kontakt med entreprenörerna och det är upp till varje chaufför att göra en bedömning på de olika orterna. Barnens säkerhet ska vara i första rummet. Alla icke-nödvändiga skolresor, till exempel badresor, har ställts in, säger Andreas Horste.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: