En investering på uppemot tolv miljoner kronor, verksamhet i kraftstationen igen, kaféverksamhet, museum – och konferensanläggning. Det kan låta osannolikt – men det är den nya ägarens planer för Brännebro kraftstation i Gullringen.
– Det är en extremt positiv grej, säger Sandra Torvaldsson, mark- och exploateringsingenjör i kommunen.
Sommaren 2017 blev det klart att Vimmerby kommun säljer Brännebro kraftstation till bolaget Brännebro Kraft AB. Prislappen var 300 000 kronor.
Få hade nog anat vilka planer som den nya ägaren har.
Men nu är stora delar av planen offentliggjord.
Brännebro Kraft AB, som drivs av Andrew Johnston, har enorma ambitioner.
– För köparen handlar det om en stor investering på mellan tio och tolv miljoner, säger Sandra Torvaldsson.
Hon har funnits med i projektet kring försäljningen sedan 2015.
– Det har varit en väldigt lång process, som egentligen har pågått ända sedan 2014. Det har varit mycket saker som vi har varit tvungna att bringa klarhet i, det handlar om vattendomar och fallrätter. Det har behövts säkras upp, både ur kommunens och allmänhetens intresse. Vatten är alltid känsligt och det har tagits hänsyn till badplatsen och fiskevårdsföreningen. Det har tagit sin tid, men det känns verkligen jätteroligt, fortsätter hon.
"Känns storslaget"
Från första början var kommunen inställd på att Brännebro Kraft skulle starta elproduktion i kraftstationen som inte varit i bruk sedan 1971. Det ska det också göras – men det är långt ifrån det enda.
– Det ska bli ett museum, ett kafé och en konferensanläggning också. Det är ett väldigt stort utvecklingsprojekt och en väldigt positiv grej för både Gullringen och kommunen. Det känns storslaget. Kraftstationen i sig är ju en klenod, ett kulturminne. Både politiker och involverade tjänstemän är jättepositiva.
I ett inledande skede kan satsningen skapa en handfull nya jobb.
– Det är uppskattningen i dagsläget, men det är såklart svårt att sia om. I ett första skede handlar det om sommvarverksamhet, men eftersom det ska bli en stor attraktion tror man att det ska locka folk även andra delar av året. Andrew är inriktad på att samarbeta med lokala företag och tycker om tanken med ett samarbete med föreningslivet.
Det gör att Gullringens GoIF kommer att finnas med den 29 maj, då ett informationsmöte för allmänheten kommer att hållas vid kraftstationen.
– Då hoppas vi att så många som möjligt kommer. Alla involverade i projektet kommer att finnas på plats för att svara på frågor, säger Sandra Torvaldsson vidare.
Hemlighåller något spektakulärt
Lars Ahlberg är kommunikatör för projektet och säger så här om planerna:
– Från början var Andrews tanke att göra ett museum i den här kraftstationen, men sedan har planerna vuxit och många fler idéer har skapats kring detta, säger han.
Men mycket är fortfarande hemligt.
– Det finns en rejäl överraskning också, något som ska bli spektakulärt vid byggnationen. Det ska bli jättespännande, men det håller vi på tills informationsmötet, säger Sandra Torvaldsson.
Lars Ahlberg vill heller inte avslöja någonting.
– Om man har en låda med raketer, så blir det inget fyrverkeri om man skjuter upp en och en, säger han.
Länsstyrelsen har också varit inkopplad och ställer sig positivt till planerna. Kommunen går inte in med några pengar, utan hela projektet finansieras av Brännebro Kraft AB. Totalt ska kraftstationen producera cirka 800 000 kilowattime el om året, vilket motsvarar årsförbrukningen av el i minst 50 villor.