Jacob Käll är en del av samhällsföreningen i Djursdala, som har stora planer på byggnation på orten. Foto: Simon Henriksson
Det händer mycket även utanför stadsgränsen. Nu finns planer på att bygga något som ska kallas för "Djursdalahus" i Djursdala.
– Det skulle kunna locka sådana som inte bor i bygden, säger samhällsföreningens Jacob Käll.
Under gårdagen möttes representanter från Djursdala samhällsförening och ett antal tjänstemän från kommunen för att diskutera frågan vidare. Syftet är att få igång en flyttkedja, vilket i sin tur ska kunna öppna för nyinflyttning till orten.
– Vi skulle gärna vilja se inflyttning, bland annat för att få ännu mer underlag till skola och förskola. Det finns folk som påstår sig vilja flytta till Djursdala och därför har vi börjat titta på tomter. Ett spår är att få markägare att stycka av tomter och det är det några som vill. Nu har idén kläckts om att det vore bra med alternativa boendeformer. Vi tittar på ett koncept med Vimmerbyhus om att bygga parhus. Det kan handla om att någon flyttar in utifrån och det skulle kunna kunna vara ett alternativ för personer som bor i stora hus och inte ser något annat alternativ. Vi vill skapa en flyttkedja och det skulle kunna locka sådana som inte bor i bygden, säger samhällsföreningens Jacob Käll.
"Tycker det är jättespännande"
Enligt honom finns ett stort intresse från Vimmerbyhus.
– De tycker att det är jättespännande och är beredda att ta fram förslag. Så snart vi har något att visa kontaktar vi mäklare. Att det ska komma igång under hösten är inte omöjligt.
Totalt skulle det kunna handla om tre parhus, som skulle ge sex lägenheter.
– Det skulle vara tre av de kommunala tomterna man skulle kunna bebygga. För oss är det viktigt att det här inte handlar om pengar, utan om samhällets framtid.
"Djursdala går i bräschen"
Näringslivsutvecklaren Carina Östh är glad över Djursdalabornas tankar.
– Allas Vimmerby, som kom till via SLUS-projekt, handlar om att få den här medskapande medbogardialogen som ska ge utveckling och driv i hela kommunen och i de tio tätorterna. I Djursdala fungerar det redan jättebra med samhällsföreningen. Tanken är att det här ska kunna fungera i alla orter sedan, där en utvecklingsgrupp ska bildas, säger Carina Östh.
I det här fallet hjälper kommunen främst till med kompetens och expertis.
– Det är jättemånga frågor kring byggnation, mark- och exploatering och så vidare. Vi fungerar som ett smörjmedel kan man säga, säger hon och fortsätter:
– I Djursdala går de i bräschen, de lägger ner en massa jobb och förhoppningsvis kan det bli likadant i exempelvis Storebro och Södra Vi. Vi måste hjälpas åt och hålla ihop för att det här ska hända. Vi i kommunen är bara med och stöttar dem och lotsar dem rätt.
Även Jacob Käll är positiv till kontakten med kommunen.
– Det är jätteintressant och viktigt. Vi kan få hjälp av dem och de ser nyttan med inflyttning till Djursdala. Det är ett ömsesidigt samarbete och ett stort steg framåt.