Annons:

Sök

Annons:

  • Så ser vd:n på det stora underskottet:

    VEMAB:s vd Olle Fogelin och bolagets administrative chef Marie Arvidsson. Foto: Simon Henriksson

  • Så ser vd:n på det stora underskottet:

    2024 blev ett riktigt dystert år för det kommunala bolaget, konstaterar Olle Fogelin.

Så ser vd:n på det stora underskottet: "Kan höja avgifter på olika sätt"

Som vår tidning berättade i går blev 2024 ett mycket mörkt år för Vimmerby Energi- och Miljö AB. Minusresultatet för VEMAB blev 9,5 miljoner kronor och man missar budget med 23 miljoner kronor.
– Kortsiktigt har det ingen betydelse för bolaget, men en längre period med stora förluster går inte, säger vd Olle Fogelin. 

Under onsdagen hade vår tidning en intervju med VEMAB:s ordförande Peter Fjällgård (V) om det mycket svåra året för kommunens bolag. VEMAB-koncernen missar budget ordentligt under 2024.

Sett till hur delårsrapporterna sett ut är det ingen chock. För just Vimmerby Energi- och Miljö AB var prognosen vid delårsbokslutet i augusti ett underskott på 8,5 miljoner kronor. Det landade på 9,5 miljoner kronor. Budgeten var satt till att göra ett överskott på drygt 14 miljoner kronor.

Bolaget missar alltså budget med cirka 23 miljoner kronor.

– Vi har ett tufft år bakom oss och bakgrunden är de höga fjärrvärmepriserna. Det är i värmeverksamheten som den stora förlusten gentemot budgeten görs, säger VEMAB:s vd Olle Fogelin vid den pressträff man bjudit in till under torsdagen. 

Utfallet för fjärrvärmen landade på -21,4 miljoner kronor. Budgeten var satt till ett minus på cirka 850 000 kronor. Närvärmen, som är som fjärrvärmen fast i kransorterna, blev utfallet -5,6 miljoner kronor. 

– Vi hade ett intäktsbortfall utifrån att många bolag gick till fjärrvärmenämnden och vi inte fick höja förrän i oktober, säger Marie Arvidsson, administrativ chef på VEMAB. 

Knappt fyra miljoner kronor bedömer man att man gick miste om utifrån att utslaget i nämnden dröjde till oktober. När det gäller försäljning av el blev det en negativ skillnad mot budget med 4,5 miljoner. 

Många i samma båt

Olle Fogelin konstaterar att många andra bolag sitter i samma båt.

– Vi kan inte styra över väder och vind. Det är elpriser och fjärrvärme som diffar fortsatt. Vi är inte ensamma om att ha den här tuffa fjärrvärmesituationen. Så ser det ut runt om i landet. Sedan kan fjärrvärmen vara lokal i den bemärkelsen att man styr över det lokala systemet. Här eldar vi flis, det är restprodukter från skogen. Vi har inget alternativ när priserna går upp att elda något annat. Vi kan inte elda sopor eller olja. Vi får härda ut och kan inte välja att elda något annat. 

När priserna på fjärrvärmen kan normaliseras går inte att säga.

– Svaret är att vi vet inte. Det har varit volymbrist utifrån lågkonjunktur i landet. Man sågar och bygger mindre, då blir det helt enkelt mindre restprodukter. Inflödet av volymer har varit ett problem kopplat till Ukraina och vi har haft en svag kronkurs. Det gör att vi blir utkonkurrerade prismässigt och företag här kan skicka det till Tyskland i stället. 

"Agerar krockkudde"

På kort sikt är konsekvenserna av minusresultatet inte så stora, menar VEMAB:s vd.

– Men blir det en längre period med stora förluster går det inte. Vi måste hantera det och det är något vi jobbar hårt med. Men vi åker också mycket med, det gör vi och det kan vi inte styra över.

Vad ser ni att ni kan göra för åtgärder?

– Vi är återhållsamma här och i det stora hela har det inte så stor effekt. Tittar vi på fjärrvärmen på totalen var det minus 21,5 miljoner kronor. Vi kan inte spara oss tillbaka till de siffrorna. Det går att minska såklart, men det finns ingen möjlighet att ta hem så stora förluster. Tittar man på mitt första år var det ett historiskt och otroligt bra år. Det berodde inte på att vi var extra duktiga, utan på att elpriserna var så höga. Nu är det helt enkelt omvänt.

Du säger att ni inte kan gå med så stora förluster över tid. Kan det handla om reducering av personal då?

– Jag ser inte det scenariot. Det vi kan göra är att höja våra avgifter, men det vore tufft för våra kära invånare. Ett sätt att mildra utgifterna för våra kära kunder är det här. Vi försöker agera krockkudde och vill att våra kunder ska tycka att vi är en bra leverantör. Vi skulle kunna höja fjärrvärmetaxorna så att vi går plus, men det går inte. Vi budgeterar med fjärrvärmeverksamheten som en förlustaffär och det beror på att vi inte vill höja taxorna.

Vad kan det här innebära för avgifterna för 2026?

– Hittills taktar vi resultatmässigt rätt hyfsat, men det är för tidigt på året. Jag har inget svar nu. 

Därför diffar det

I bokslutet från kommunen står det att det blev -27,6 miljoner för hela VEMAB-koncernen. Pengar från VA eller renhållningen redovisas inte som resultat grundat för koncernbidrag. Det ger alltså den skillnaden, menar man.

– Renhållningen gör ett överskott på 3,2 miljoner. Vi lägger upp det som en fondering och då försvinner det från resultatet. Vi får inte tjäna pengar på VA och renhållning. Det ska vara kostnadsneutralt, men vi kan inte pricka nollan exakt varje år. Vi ska också bygga en ny återvinningscentral och då kommer vi kunna nyttja fonderade medel. Så att renhållningen gett överskott för året är inget vi kan lyfta fram som ett resultat.

När det gäller fjärrvärmen var taxehöjningen mer modest inför 2025. Det handlar om fem procent rakt över.

– Det har varit lite varmare i år och vi taktar hyfsat med budget, men det är så tidigt ännu. Vår budget är inte heller lika hög som förra året. Totalt för koncernen ska vi göra ett positivt resultat på fem miljoner kronor. Vi har fått göra avsteg från ägardirektiven för 2025.

Värt pengarna för konsulter

Konsultkostnaderna på VEMAB har varit vida omskrivna under året. Det landade i enlighet med den sista prognosen på 8,5 miljoner kronor. 

– Då ska vi ha med oss att vi har några tillförordnade chefer hos oss i det. Det hade behövts bemannas med fast personal annars. Tar man bort de tjänsterna, som annars skulle varit bemannade av en anställd, blir merkostnaden fyra miljoner kronor för "Good to great"-projektet. 

Hur blir konsultkostnaderna i år?

– Jag kan inte ge en siffra här och nu, men vi jobbar med många av de här sakerna. Vi ser också slutet och jag tror att jag tidigare kommunicerat att det kommer minska under våren 2025. Så den totala kostnaden för i år kommer absolut vara lägre.

Har ni fått valuta för pengarna?

– Absolut. Vi har gjort väldigt mycket saker. Vi har uppdaterat våra arbetsrutiner på ett omfattande sätt och har förändrade rutiner för nästan all verksamhet vi håller på med. Så det skulle jag absolut säga.

HÄR kan du läsa en längre artikel vår tidning hade om konsultkostnaderna i somras.  

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: