Annons:

Sök

Annons:

Vimarhems ordförande:

Vimarhems ordförande Michael Svensson (S) tycker att det är allvarligt att ingen har sett det här tidigare. Foto: Simon Henriksson

Vimarhems ordförande: "Allvarligt att ingen sett det här tidigare"

Det kommunala bostadsbolaget Vimarhem AB får en mängd kritik i granskningsrapporten från PwC. Ordföranden Michael Svensson (S) tycker att det mest allvarliga är att ingen har sett det här tidigare.
– Ingen har upptäckt det förrän en genomlysning, säger han.

Annons:

Det var i tisdags som den omtalade granskningsrapporten om det kommunala bostadsbolaget Vimarhem blev offentliggjord. Vimmerby kommuns Förvaltningsbolag, VKF, har beställt granskningen och bolagets stämma ställdes in med kort varsel med anledning av den. 

På lördagen bjöd Vimarhems ordförande, Michael Svenssin (S) in till en presskonferens för att ge sin syn på situationen.

– Styrelsen har haft sitt möte och en övergripande diskussion. Jag kommer inte gå in i detalj på varenda fråga, säger han.

Förslaget från Vimarhem är att tillsammans med VKF ta fram underlag för att komma vidare. 

– Det handlar bland annat om väsentliga dokument. Vilka är dessa? Det får vi ta fram ihop med VKF. Det finns en röd tråd och allt hänger ihop. Vi har haft auktoriserade revisorer som inte noterat det här problemet tidigare. Revisorerna ska vara ett verktyg för oss, för att hitta de fel som PwC har hittat. Men det blir deras sak att internkolla det, säger Michael Svensson.

"Saknar positiva saker"

I rapporten framkommer det bland annat att styrelsens och vd:ns styrning, ledning och uppföljning av bolaget under förra året endast i begränsad utsträckning ha varit tillräcklig. PwC anser att det saknas ett antal väsentliga styrande dokument och att det saknas en strukturerad uppföljning av att de som finns efterlevs. Inte heller anses styrelsen utvärdera sitt eget arbete eller vd:ns arbete. Styrelsen bedöms också sakna ett strukturerat arbetssätt för att följa upp att beslut tagna av styrelsen genomförs, enligt granskningsrapporten.

Även i vissa fall anses inte bolaget ha analyserat om de avviker mot gällande lagstiftning. Men Michael Svensson (S) tycker att rapporten i för hög grad fokuserar på det negativa.

– Jag saknar positiva saker, som inte blir belysta. Vimarhem gick med rekordvinst förra året och ekonomin är väldigt välskött. Det är mycket fokuserat på det negativa, när det finns mycket som är positivt, säger han och trycker även på att det varit en tuff tid för tjänstemännen på Vimarhem:

– Det har varit tufft att ta fram alla underlag och när det blir så mycket fokus blir det förstås mycket diskussioner. Jag hoppas att de ska få lugn och ro nu. 

"Ingen kan attestera sig själv"

Dessutom fick Vimarhem kritik för hur man attesterat kostnader inom bolaget. I granskningsrapporten skriver PwC att "vi bedömer bolagets attest- och utanordningsinstruktion som bristfällig och otydlig och har exempelvis noterat i utvärderingen att underordnad attesterar överordnads kostnader samt att attest görs av egna kostnader". 

Det handlar om att styrelseordföranden attesterat kostnader där han själv medverkar och därmed är en del av, att vd:n attesterat kostnader där styrelseordföranden medverkat och därmed varit en del av kostnaden och att vd:n attesterat egna kostnader och så vidare.

Michael Svensson tycker inte den kritiken är så allvarlig.

– Underordnad ska inte attestera överordnad, det kan bli en beroendesituation. Jag förstår att det kan bli fel och det får vi titta på. Men jag kan ta ett exempel: om hela styrelsen går ut och käkar, då är alla i styrelsen attesterande. Ingen kan attestera sig själv. Då får man ju titta på någon beloppsgräns eller något sådant, annars kan ingen attestera någon.

Till stor del handlar det om luncher, säger han.

– Om ingen kan attestera, vem ska då attestera? Någon måste ju attestera. 

Har det varit så här under hela din tid som ordförande?

– Jag tror att det har varit så tidigare också.

Vad tycker du är det mest allvarliga?

– Det är att ingen har sett det här tidigare. Det finns så många mellanhänder, men ingen har upptäckt det här förrän en genomlysning har gjorts. Jag tror att det här kan appliceras på VEMAB och hela kommunkoncernen, det finns en röd tråd i det hela. 

"Inget ont som inte har något gott med sig"

Michael Svensson säger också att en diskussion med VKF måste tas om lojalitetsprincipen i bolaget. 

– Bolaget ska bedrivas på affärsmässiga principer, vi är ett allmännyttigt bolag som vill gynna kommuninvånarna. Samtidigt ska vi arbeta för bolagets bästa och sätta det före det partipolitiska. Vi ska verka för Vimarhem och partipolitiken ska inte komma in, men sedan kan man ha ideologiska åsikter med sig, säger han och fortsätter:

– Det svåraste är att man är i ett kommunalt bolag, där det finns mjuka värden att ta hänsyn till. Vi stöder föreningar, Bullerby Cup, ordnar med lägenheter åt kvinnojouren och sådant som genererar positiva saker till kommunen.

Kan du känna en besvikelse över VKF:s styrning?

– Besvikelse ska jag inte säga, men jag tycker att man ska ta lärdom av det här, både VKF och vi som styrelse. Det finns inget ont som inte har något gott med sig.

Relationen mellan kommunen och Vimarhem säger han så här om:

– Det är väl så att saker som berör människor väcker känslor och åsikter, men oftast hittar vi lösningar. Vi har gjort om förskolan i Norrgården, vi har byggt gruppboende och nu tittar vi på Pistolsmeden eftersom det är brist på lägenheter. 

"Ett arbetsmaterial"

I samband med att rapporten blev offentlig uttalade sig Vimarhems vd Jan Erixon så här:

– Vi tjänstemän, alltså jag och bolagsledningen, har gjort en kommentar. Där har vi kommenterat sammanfattningen i rapporten och det har vi skickat till alla styrelseledamöter. Det är deras sak att lämna ut det eftersom vi arbetar på uppdrag av styrelsen, säger vd:n Jan Erixon.

Men Michael Svensson ville inte kommentera vad som stod i tjänstemännens kommentar. 

– Det är ett arbetsmaterial som styrelsen har att jobba med, när det gäller tidsplaner, dokument och så vidare. Det kommer komma upp på nästa styrelsemöte efter semestern.

Vad tjänstemännen tycker vill han inte säga.

– Det är ett arbetsmaterial som vi jobbar vidare med. 

Men vad som framkommer vill du inte kommentera?

– Det gjorde jag någonstans. Det är ett arbetsmaterial. 

Är Jan Erixon fri att kommentera?

– Han har ingen tystnadsplikt, jag sätter ingen munkavle på någon.

"Vi är ett team"

Vimarhem kommer eventuellt att hålla en extra bolagsstämma. 

– Det är rätt lätt, det blir en pappersbolagsstämma. Men vi ska ta med oss det här och ta fram dokument. 

Hur ser du så här i efterhand på att bolagsstämman ställdes in?

– Det är gjort, jag har inga kommentarer kring det. 

Vad säger du om Tomas Petersons och Ingela Nilsson Nachtweijs uttalanden?

– Jag säger att vi är ett team här, både vi chefer och styrelsen, vi är ett team. Alla måste jobba mot samma mål och jobba tillsammans.

Vimarhem gjorde ett rekordstarkt 2017 med nio miljoner kronor i vinst. Samtliga ledamöter har beviljats ansvarsfrihet.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: