Bristen på foder slår hårt mot många i hela länet. Foto: Länsstyrelsen
Krisen för Sveriges lantbrukare, framför allt sydöstra Sverige, är stor. Länsstyrelsen beskriver läget som "akut" och vädjar nu till alla att hjälpas åt.
"Vi uppmanar alla att göra vad de kan", skriver Länsstyrelsen.
Vår del av Sverige är hårdast drabbat av torkan och bristen på nederbörd. Främst är det foderbristen som är mest allvarlig, enligt Länsstyrelsen.
Nu uppmanar Länsstyrelsen samtliga att hjälpas åt.
"Läget är akut. Bristen på foder i länet är enorm och i den här allvarliga situationen behöver vi alla hjälpas åt. Några kommuner och markägare har redan agerat och erbjudit mark för foder och bete. Vi uppmanar alla att göra vad de kan", skriver Länsstyrelsen.
Länsstyrelsen har också gått ut med flera åtgärder som kan mildra foderbristen. Bland annat tar man upp att alla marker ska utnyttjas till bete och skörd.
"Den som har marker som inte nyttjas kan erbjuda djurhållare om de behöver den för skörd eller bete i år. Marker som i vanliga fall bara putsas ner kanske ska skördas i år?", skriver Länsstyrelsen.
Fler tips
Dessutom uppmanar Länsstyrelsen till att slå vallarna redan nu om det inte är gjort.
"Vallens utveckling är nästan tre veckor tidigare än normalt och torkan har gjort att tillväxten står stilla. Om vallarna slås nu finns chans till en återväxt och en tredje/fjärde skörd av vallarna när regn kommer. Gödsla till återväxten för att få större mängd", fortsätter Länsstyrelsen.
Den som behöver köpa foder måste höra av sig till foderförsäljarna som har kölistor, då det är mycket svårt att få tag på foder redan nu. En annan uppmaning är att skörda spannmålen tidigare än tröskmoget och ensilera som helsäd.
"Skördetidpunkten påverkar fodervärdet. Utifrån regelverket är det okej att skörda spannmålen som grönfoder/helsäd när den gått i ax. Man behöver inte ändra grödkoden i sin stödansökan".
Det går också att söka dispenser för skörd och tillskottsutfordring på betesmarker och slåtterängar hos Länsstyrelsen. Behöver man skörda eller beta trädan före 1 augusti behöver man inte anmäla det till Länsstyrelsen – eftersom undantag tillämpas i hela länet på grund av torkan. Även dispenser för att skörda skyddszoner har getts tidigare i sommar.
Den som odlar ekologiskt, både Krav och EU-ekologiskt, kan söka individuell dispens hos Jordbruksverket för att få använda konventionellt foder.
Länsstyrelsen har kallat till krismöte med samtliga länets kommuner och flera andra aktörer under torsdagen.