Annons:

Sök

Annons:

  • Oro hos Lockneviborna – vill se bygdepeng från Vattenfall

    Tisdagens samrådsmöte i Locknevi var välbesökt. En av de som var på plats var Sockenföreningens ordförande Krister Segergren. Foto: Micael Rundberg

  • Oro hos Lockneviborna – vill se bygdepeng från Vattenfall

    Tillsammans med sina oppositionskollegor fanns Vimmerbymoderaternas ordförande, Anders Dahlgren, på plats i Locknevi. Foto: Micael Rundberg

Oro hos Lockneviborna – vill se bygdepeng från Vattenfall

Vid samrådet i Locknevi luftades många åsikter om den planerade vindkraftsparken. En hel del var negativa så klart, men det fanns också de som försökte se hur bygdens skulle kunna gagnas.
– Om det ska byggas så kommer vi i Sockenföreningen driva på för att det ska bli en bygdepeng, det skulle kunna bli en rejäl slant, säger ordföranden Krister Segergren.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Vattenfall planerar för byggnation av vindkraftsprojektet Västra Tjust, vilket omfattar tolv verk i södra Västerviks kommun och 18 verk i norra Vimmerby kommun, i trakterna kring Locknevi.

Under tisdagskvällen hölls ett välbesök samråd i Locknevi bygdegård, där berörda invånare i bygden fick möjlighet att ställa frågor till och få information av Vattenfalls representanter på plats.

Arrangören hade verkligen tagit höjd och engagerat två ordningsvakter, men dessa fick några lugna timmar. För även om många av invånarna visar oro och riktar kritik mot det planerade projektet, var samrådet både lugnt, konstruktivt och informativt.

Vad händer med fastighetsvärdet?

En kvinna som vi pratade med, som ville vara anonym, sammanfattade ganska väl den samlade bild man fick av stämningarna.

– Vi är många som inte vill se en så stor mängd vindkraftverk höga som Eiffeltornet i vår närhet. Vi bor ju här för den natur vi har och det lugn som råder här. Det är framför allt ljudet och ljuset från verken som man tänker på, men också hur det kommer se ut i skogarna häromkring och vad som händer med värdet på våra fastigheter, säger hon.

– Samtidigt är det bra med ett sådant här möte där man får mer ingående information. Det kan säkert vara så att en del av den oro vi känner beror på okunskap, och då är det här ett jättebra initiativ, säger hon.

”Förstår de som bor nära”

Krister Segergren är Sockenföreningens ordförande och han är kluven till den planerade etableringen.

– Jag tycker att det är lite tidigt att säga något om det ännu, men det uppstår ju alltid en oro när det kommer en sådan här stor verksamhet. Jag bor drygt två kilometer från det verk som planeras närmast mig, men jag kan gott förstå att de som bor närmare än vad jag gör är emot eller i alla fall väldigt tveksamma, säger han.

– Även om man kanske inte är emot det av princip och förespråkar en mix av energikällor, vill man ju inte bli störd i sitt liv, men vi har inte haft något stormöte i bygden så jag kan inte svara för andra. Personligen har jag inga problem med att se ett verk på håll, men jag skulle samtidigt inte vilja bli störd av ljud eller ljus från dem.

Krister Segergren berättar att han "i grunden självklart är positiv till energiproduktion som är fri från skadliga utsläpp", dit han räknar exempelvis vind-, sol-, våg- och vattenkraft.

– Det är fantastiskt att naturen kan ge oss denna energi gratis. Men det innebär inte att dessa ska byggas var som helst. Det är många aspekter som måste vägas in när man tar beslut om stora projekt som berör många människor och aven djur och natur.

Vill se bygdepeng från Vattenfall

Segergren gladdes också åt den stora uppslutningen av Lockenvibor under tisdagen, och tyckte att samrådet var bra.

– Verkligen. Vi har fått mycket bra information, vilket är a och o när något sånt här eventuellt ska hända.

Kan du se något positivt för bygden om planerna skulle bli verklighet?

– Jag tror ju exempelvis inte att det skulle ge några lokala arbetstillfällen på det sättet. Men om det byggs – jag säger inte att det ska byggas, men om det gör det – då kommer vi i Sockenföreningen driva på för att det ska bli en bygdepeng. Det finns exempel på orter där man har gjort avtal med exempelvis Vattenfall om intäktsdelning. Det har handlat om runt en procent av intäkterna som har gått tillbaka till bygden, så det skulle ju i så fall kunna bli en rejäl slant.

Hur skulle dessa pengar användas?

– De skulle väl i så fall gå till föreningarna i bygden för att stärka deras ekonomi, öka möjligheterna för dem att utveckla sig och möjliggöra satsningar för att stärka bygden och öka attraktionskraften.

Vad händer härnäst från er sida?

– Vi har lagt ut en lista för att sondera möjligheten att bilda en arbetsgrupp, så tanken är att vi i Sockenföreningen tar ett initiativ till en arbetsgrupp för Lockenevibygden i förhandlingar med Vattenfall. Det är ingen protestlista, utan vi vill skapa ett forum som är större än vad vi i Sockenföreningen är, i syfte att tillvarata bygdens och dess invånares intressen.

Vindkraftsfri kommun

På plats i Locknevi fanns också ett fåtal politiker. De som mötte besökarna utanför bygdegården var representanter från oppositionen, M, KD och SD. För en tid sedan motionerade man i kommunfullmäktige om att Vimmerby officiellt skulle bli en vindkraftsfri kommun, men moitionen röstades ner av den styrande majoriteten.

Anders Dahlgren, ordförande för Vimmerbymoderaterna, förklarar varför partiet är så hårt emot vindkraft i kommunen.

– Kommunen är för liten för att ha snurror på bra avstånd. Locknevi är ju ett lysande exempel. Här har man ingen affär och ingen skola, det enda man har att erbjuda som är unikt är lugn, ro och fantastisk natur. Det ska inte tas ifrån bygden, och vi ska heller inte bidra till att värdet på deras fastigheter dyker. Om vi hade kunnat profilera oss som en vindkraftsfri kommun hade intressenter sett det direkt och inte behövt plöja ner en massa pengar i onödan, säger Dahlgren.

Med det behov av nära el vi har i vårt elområde, vilka alternativ ser du?

– Om man vill ha förnybar energi, så gärna solceller på taket till offentliga byggnader, som exempelvis skolor, bibliotek och stadshuset, men inte några stora parker. Där kan vi börja. Sedan vill vi se mer kärnkraft.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: