Annons:

Sök

Annons:

Asylboendet på Oxgården tömt senast 30 april

Den 30 april stängs asylboendeverksamheten på Oxgården i Vimmerby. Då ska de 260 flyktingarna på boendet ha flyttats till andra anläggningar. – Under tiden fram till 30 april kommer det att ske en successiv avveckling, säger ägaren Staffan Samuelsson.

Annons:

Det ursprungliga avtalet mellan Oxgården och Migrationsverket löpte ut i går, den 31 januari. Men avtalet har förlängts fram till den 30 april. Avvecklingen har redan påbörjats och de 260 asylsökande som bott i Vimmerby kommer nu att placeras på andra platser. 

– De första tolv flyttade ut redan i fredags, men det var inga barnfamiljer. 

Cirka hundra barn finns på boendet. De flesta av dem är placerade inom kommunens skola eller förskola. 

– Jag känner en stark oro för att kommunen gör väldigt mycket för något som ska avvecklas och för att de här barnen nu rycks upp och får börja i skola eller förskola någon annanstans. Min önskan är att barnfamiljerna med barn i skola eller förskola kan få komma tillbaka till Vimmerby i höst, men så är det inte.

”Försökt hitta en lösning”

Samuelsson har skickat en skrivelse till kommunledningen där han bett kommunen att hitta en tillfällig lösning för barnfamiljerna mellan 1 maj och 31 augusti. 

– I dag godkänner Migrationsverket betydligt lägre standard på boenden. Det funkar med friggebodar och husvagnar i stort sett. Man skulle säkert kunna ha större tält och ställa upp mobila duschar. Min förfrågan var om vi kunde hitta en enklare boendeform för familjerna under sommaren och att de sedan kan flytta tillbaka till Oxgården efter sommaren, men jag fick besked om att kommunen inte kommer agera i frågan.  

Hur ser du på det? 

– Jag har inte den insikten eller kunskapen, men utifrån flyktingfamiljerna är det sorgligt att barn som börjat i skolan rycks upp och får börja på en annan skola efter sommaren. Jag tycker också synd om alla i Vimmerby som engagerat sig i flyktingfrågan. Det blir väldigt ryckigt. Jag har försökt lösa den här situationen och försökt hitta andra privata alternativ, men har inte lyckats. Jag får respektera kommunens beslut.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: