I december införs nya scheman för anställda inom äldreomsorgen. Nattpersonal jobbar fler nätter för samma lön, kvällsjobb pågår till 22. Nu rasar de anställda mot de nya villkoren.
– Vi känner oss totalt överkörda, säger flera personer Dagens Vimmerby träffat.
Över 100 personer har skrivit under en protestlista mot det som kallas "Heltidsresan". Detta med anledning av beslutet att heltid ska bli norm. Syftet är att öka andelen heltidsanställningar i den kommunala verksamheten. Heltidsresan, som inleddes under 2017, kan låta väldigt bra på papperet – men de anställda rasar nu mot det.
– Vi håller på att anpassa organisationen och ska tänka att det är som ett industriarbete. Där är det 100 procent som gäller, så ska det vara i hemtjänsten med, men det kommer ta lite tid. Att jobba deltid är en kvinnofälla, sa Eva Berglund (S), ordförande i nämnden, i början av året.
Få personer vill öppet prata om situationen av rädsla för eventuella repressalier. Dagens Vimmerby träffade nyligen fyra av de anställda, som vill vara anonyma. De målar upp en mörk bild av vad förändringarna innebär för dem.
– Vi ser att det är väldigt många som protesterat i andra kommuner och fått dem att dra tillbaka det. Vi måste göra allt vi kan för att förbättra våra arbetsvillkor, för som det är nu blir det bara sämre och sämre. Då måste vi göra allt för att få det att bli bättre, men vi får inte kritisera kommunen, säger de.
Enligt dem är risken för att kollegor ska säga upp sig stor, det blir en övertalighet på tjänster om alla går upp från 75 procent till 100 procent och dessutom ska personalen bli mer flyttbar.
– Vill man gå upp till heltid ska man få det, det gör att det blir en övertalighet på de tjänster vi har. Vi får inte heller behålla personalen, eftersom att personalen blir flyttbar och kan få komma till en helt annan avdelning.
En av dem säger att hen inte skulle kunna jobba på vissa avdelningar.
– Jag kan inget om vad de gör på den avdelningen, men kan ändå bli förflyttad dit. Jag vet inte inget om rutinerna, arbetsuppgifterna, känner varken boende eller personal. Många brukare är känsliga för nya ansikten och det ska ju bli färre ansikten för dem. Nu kommer det i stället bli tvärtom. Det blir ju en övertalighet på alla avdelningarna, så hemtjänsten kan få komma till demensavdelningar och så vidare. Det kommer bli rörigt för de gamla och för personalen. De vet inte vad vi heter och vi vet inte vad de heter om vi ska hoppa runt.
"Får jobba en natt gratis"
Dessutom påverkas de mycket av den förändrade schemastrukturen. Den innebär att det blir längre dagstjänstgöring mellan 07.00-22.00, kortare nattjänstgöring med nio timmars pass på nätterna, tätare helgtjänstgöring med arbete två av fyra helger.
– Nattens timme kortas ned med en timme och i stället får de jobba en natt till gratis för att få ihop sina timmar. Ibland kan det bli så att man jobbar till 22 och sedan ska upp och börja vid sju på morgonen dagen efter. Det är tufft att komma hem, försöka komma ned i varv, somna och sedan upp så tidigt på morgonen. Ju äldre man är, desto tuffare blir det.
Även de delade turerna blir kvar, säger de.
– Vi kommer jobba 20 timmar lördag och söndag. I flera år har man pratat om att få bort de delade turerna, men de är kvar och det blir längre delade turer på helgerna. Dessutom är många oroliga, som är ensamstående, för att de inte får träffa barnen. Nu finns det ju ingen barnomsorg på kvällstid och det innebär ett jätteproblem för många.
Brett missnöje
Missnöjet mot heltidsplanen, som börjar gälla från och med december i år, är väldigt brett.
– Inom tre år ska hela Vimmerby kommun komma hit. På vissa avdelningar är det ingen som vill gå upp i tid, i stället vill man ha kvar det schema vi har. Det kommer också leda till problem med vikarier. Ingen vill jobba så här, så vi kommer stå utan folk. Många säger att de ska söka sig ett annat jobb. Man pratar om att stärka yrket, men det här blir allt annat än attraktivt. Det är ju ingen som vill jobba till 22 med långa pass på 20 timmar. Det kommer inte finnas några vikarier.
En av de fyra vi träffar säger att hen aldrig skulle rekommendera sitt barn att söka sig till vården.
– Aldrig som läget är. Man sliter ut kroppen och nu ska vi jobba så här. Innan har vi kunnat lägga schemat tillsammans, kunnat vara med och påverka det, men nu är det slut med det. Alla avdelningar har haft olika scheman och det var ingen som hade invändningar mot det. Alla var nöjda med det.
Många anställda känner sig totalt överkörda av kommunen, säger de.
– De lyssnar inte på oss, ingen lyssnar på oss. Vi känner oss totalt överkörda och jättebesvikna. Det skulle inte bli några försämringar för oss, men det här är bara försämringar. Vi tycker om vårt arbete, därför går vi på kurser och gör allt för att vi ska göra det bättre. Men det här blir sämre för de anställda och för de boende, det kommer gå ut över de gamla, personalen blir orkeslös, får mer ont, blir tröttare och de boende blir mer otrygga. Det kommer leda till att vi är mindre personal när vi jobbar helger, arbetsbelastningen blir tyngre, mer sjukskrivningar och fler personer som går in i väggen. Vi får inte komma med ideér och synpunkter, de lyssnar inte på oss. Vi har inget att säga till om.
Överväger ni att sluta?
– Absolut, tankarna finns eller har funnits. Familjen tycker ju inte att det är roligt att vi ska jobba varannan helg. Ska man jobba till 22 måste man ha hjälp med barnvakt och sådär, det kommer bli jättesvårt. Ska man jobba varannan helg, så måste man ju kunna göra det när man inte har barnen för annars får man inte träffa dem. Men det ska de inte ta hänsyn till har de sagt. Det gör mig förbannad, säger en av dem.
– Det finns många andra anledningar förutom barn också. Det kan ju vara så att man har en aktivitet vissa helger, och det är väl vår ensak vad vi gör på fritiden? Det känns inget roligt att gå till jobbet längre, säger en av de andra.
Kritiska till facket
Det finns också en stark kritik mot fackförbundet Kommunal.
– Facket har inte backat upp oss. De känner till vårt missnöje, att sjukskrivningarna kommer öka, men de har inte visat sig tillräckligt. Vi känner inte att vi får något stöd från dem. Varför reagerar inte Kommunal? Vi är arga och besvikna kommunanställda, men vi får inget gehör. Vi har inte Kommunal med oss i det här.
De menar att jobbet som sådant bara blir ännu mer oattraktivt för varje dag.
– Bara en sådan sak som att vi kan inte köpa något på det nya äldreboendet, inget kaffe, ingen smörgås, ingen lunch eller någonting. Det är många som jobbar där, men det finns ingenting. Det drar ned för oss, omsorgsmålstiderna togs ju bort för att det skulle sparas på det. Det är inte bra för våra äldre och det blir mer och mer som tas bort.
Förhoppningen är att förändringarna inte ska genomföras, men de tror att chanserna för att det ska ske är små.
– Vi har inga mer planer nu, de lyssnar inte, så det här är vårt sista hopp. Vi känner oss maktlösa. Inget hjälper nog, men vi måste försöka göra något.
– Vi hoppas att de tänker om, så vi inte ska jobba till 22, inte flyttas runt på avdelningar och inte ta bort årsarbetstiden, som gjorde att vi kunde ha lite frihet över schemat.
Alla fyra tycker att förändringarna känns framstressade.
– De har till 2021 på sig, varför kunde vi inte ha suttit ned och haft en dialog och diskussion om det? Men de kör bara sitt.
Ger det nya förslaget er mer pengar?
– Lite mer obekväm arbetstidsersättning kanske, men det är inga pengar att prata om. Vi värdesätter hellre att kunna komma hem lite tidigare.
"Det här alla pratar om"
Majoriteten är negativt inställda till förändringarna, säger de fyra personer vi har talat om.
– Det är det här alla pratar om nu.
Finns det något positivt?
– Att man blir erbjuden heltid är positivt i grunden, men samtidigt tar de bort årsarbetstiden. Behöver jag jobba över får jag två plustimmar, så jag kan gå tidigare en annan dag. Det tar de bort nu.
Informationen nådde dem i början av september.
– Men allt verkar inte ens spikat än, det förändras från dag till dag.
Vi har sökt socialchefen Anette Nilsson, bemanningsenhetens verksamhetschef Robert Lindström samt Lena Kidsten, som är Kommunals ordförande i Vimmerby, utan framgång.
Här kan ni läsa hur socialnämndens ordförande Eva Berglund ser på kritiken.