Kommunpolisen Håkan Karlsson anser att Vimmerby är en av landets tryggaste kommuner. Foto: Jakob Karlsson
Den upplevda trygghetskänslan i Vimmerby minskar i Polisens stora trygghetsundersökning. I Vimmerby tätort är 19 procent oroliga för att kvinnor utsätts för sexuella brott.
– Brottsstatistiken stämmer inte överens med den upplevda otryggheten, vi är en av Sveriges tryggaste kommuner, säger kommunpolisen Håkan Karlsson.
Årets trygghetsundersökning ger ett sämre resultat för Vimmerby kommun. I hela Region Syd är Vimmerby en av de kommuner där den upplevda otryggheten ökar mest – men samtidigt mäter man på ett nytt sätt och nivån är fortfarande låg.
Tidigare har Vimmerby kommun mätts som en helhet. I år delar man för första gången mellan tätorten och landsbygden. 300 personer har tillfrågats i respektive kategori och resultatet skiljer sig relativt markant.
Problemindex i landsbygden ligger på 1,59 på skalan som är mellan 1-6 (1 är hög trygghet och 6 är låg trygghet) och i tätorten är det 1,96. Totalt blir det 1,75 i problemindex i Vimmerby – vilket är en ökning från fjolårets 1,5.
– Jag tror att nya sättet att mäta påverkar eftersom det är fler svaranden och framförallt i stan. 1,59 hade vi varit nöjda med, men 1,75 är ganska bra det med. Det är mindre tryggt i tätorten och det är vad vi förväntat oss, säger Håkan Karlsson.
– Det är en höjning av otryggheten både i landsbygden och i tätorten, säger folkhälsosamordnaren Anders Degerman.
Allvarliga händelser spelar in
Anmälan om grov våldtäkt i Kungsparken och det grova rånet på Miltons Guld är händelsen som spelar in, enligt Håkan Karlsson.
– Det blev stor uppmärksamhet runt det.
19 procent i tätorten känner oro för att kvinnor antastas och det sticker ut i negativ bemärkelse. Sett över hela kommunen ligger andelen på 13 procent. Det är två procentenheter högre än ifjol och två färre än 2016.
– Vi kan konstatera att man upplever en otrygghet runt att kvinnor antastas, men brottsstatistiken stämmer inte överens med den här oron. Det räcker att folk läser om att en kompis antastas så upplever man ett problem som man tycker att man har i Vimmerby. Sedan tror vi att våldtäkten påverkar och vi hade samma oroväckande siffror när vi hade blottaren i VOK-spåret. När något händer så sticker det iväg.
Vad gör Polisen för att minska känslan?
– Det är sporadiska insatser. Jag vet att gymnasiet har haft insatser och vi hade en tafsa inte-kampanj. Det här är ett samhällsbekymmer som nyligen uppkommit, säger Håkan Karlsson.
Anders Degerman:
– Nu har vi precis fått den här undersökningen och vi får sätta oss ned och analysera den. Det handlar om många olika bitar och vi måste jobba mer med jämlikheten och jämställdheten.
Sex av tio trygga på kvällarna
I tätorten upplever endast sex av tio att de är trygga ensamma sent på kvällarna.
– Vi har också en annan mediabild i dag och personer här påverkas när de läser om överfall i Malmö. Då tror man att man inte kan gå i Källängsparken när det är mörkt, men vi har inga incidenter där, säger Håkan Karlsson.
Av de som tillfrågats har 86 procent inte utsatts för något brott, vilket ligger i linje med tidigare år.
– Det finns en diskussion om kameror nu och jag tror att det motverkar känslan av trygghet. Vi har inte överfall på stan varje vecka och i min värld har inte Vimmerby den brottslighet som medför att kameror är motiverat. Det är inte som i Stockholm, Göteborg, Malmö här.
"Aldrig haft så lite villainbrott"
60 procent känner oro för inbrott i bostaden eller i ett förråd.
– Vi har aldrig haft så lite villainbrott i Vimmerby i år. Jag tror att det handlar om åtta stycken och även här känner vi att den upplevda oron inte rimmar med den faktiska brottsligheten. Vissa år har vi haft 30-40, nu har vi åtta hittills i år.
– När man får frågan kanske tankarna börjar igång och man känner att man är lite orolig, säger Degerman.
De områden som Polisen ser som problem är trafiken och narkotikan.
– Vi är överens med de som svarat på enkäten om att buskörningen är ett problem, däremot så ser inte folk problemen med narkotikan. Jag upplever inte att det ökar, men det är konstant, menar Håkan Karlsson.
– Vi har inga siffror som visar att narkotikan ökar, men i attitydundersökningar är ungdomarna mer liberala i dag. Problemet finns även på skolorna, men vi ligger lågt i Vimmerby och i hela länet, säger Degerman.
49 procent av de tillfrågade anser att Polisen bryr sig om de lokala problemen, vilket är en ökning.
– Det ser bättre ut och det beror delvis på att vi är ute mer och berättar vad vi gör, på exempelvis sociala medier. Det har vi aldrig gjort förut, berättar Håkan Karlsson.