Annons:

Sök

Annons:

  • Vimmerbyungdomar fick värdefulla framtidstips på mässa

    26 olika utställare från olika utbildningsanordnare och företag dök upp på mässan. Foto: Ossian Mathiasson

  • Vimmerbyungdomar fick värdefulla framtidstips på mässa

    Gabriella Bodger, Martin Pettersson och Håkan Karlsson tog plats vid polisens bord på yrkes- och utbildningsmässan på Vimmerby gymnasium. Foto: Ossian Mathiasson

  • Vimmerbyungdomar fick värdefulla framtidstips på mässa

    Mia Hultström, Isack Thuresson och Mody El-Harake pratade om alla jobb som finns inom Vimmerby kommun. Foto: Ossian Mathiasson

Vimmerbyungdomar fick värdefulla framtidstips på mässa

Vimmerby gymnasium fylldes av ett 26 arbetsgivare och utbildningssamordnare under tisdagens yrkes- och utbildningsmässa. 
– Syftet är att visa vilka olika yrken som finns hos våra lokala arbetsgivare och vad man kan utbilda sig till i närområdet, säger Lena Åström, studie- och yrkesvägledare på Vimmerby gymnasium. 

Annons:

Region Kalmar län, Vimmerby gymnasium, Campus Vimmerby, Lärcenter, Vimmerby folkhögskola och Vimmerby kommun låg tillsammans bakom tisdagens yrkes- och utbildningsmässa på Vimmerby gymnasium.

26 olika utställare från olika utbildningssamordnare och företag dök upp och pratade med gymnasieeleverna. Elever från grundskolan, Lärcenter och folkhögskolan var också inbjudna.

– Vi är här för att visa upp oss och prata med ungdomarna för att de ska veta att vi finns. Vi har ganska många yrkesroller och jag är här för socialförvaltningens räkning med äldreomsorgen och LSS. Vi får frågor om hur gammal man måste vara för att jobba inom socialförvaltningen och det är 18 år, säger Eva Sorsa Karlsson, enhetschef inom socialförvaltningen på Vimmerby kommun. 

Det finns flera möjligheter till jobb inom socialförvaltningen. 

– Man kan till exempel komma in och jobba in kvällstid eller på timmar. Det vi har märkt är att många inte vad LSS handlar om och det är roligt att berätta om det, säger Eva Sorsa Karlsson. 

"Viktigt att vi visar upp oss"

Polisen hade en fördelaktig plats precis innanför dörrarna till huvudentrén. 

– Det är viktigt att vi är med här och visar upp oss. Vi vill väcka ett intresse hos ungdomarna och det är många som har kommit till oss, framför allt tjejer. Det är fler tjejer än killar som känns mer seriösa i sitt intresse, säger kommunpolisen Håkan Karlsson. 

Vad ser du för förklaring till det?

– En bidragande del är att kvinnliga poliser syns i media och på tv. Det har varit ett mansdominerat yrke och nu fylls det på med fler och fler tjejer. Det har funnits en förutfattad bild om att en polis ska vara stor och stark, men den bästa förmågan för en polis är social kompetens och kommunikation. Man måste kommunicera och vi undviker våld i möjligaste mån. Kan vi fälla någon med muntlig kommunikation är det mycket bättre. 

"Nytt koncept"

Lena Åström, studie- och yrkesvägledare på Vimmerby gymnasium, summerar en lyckad yrkes- och utbildningsmässa kombinerat med framtidsdag för årskurs tre. 

– Det är ett nytt koncept och en uppföljning till rekryteringsmässan som var på folkhögskolan i januari. 26 utställare var på plats och det var blandat med utbildningssamordnare och företag. Företagen får möjlighet att visa upp vilka yrkeskategorier de har på sina företag och utbildningssamordnarna får visa upp vad det finns för utbildningar i närområdet. 

Vad har ni fått för respons?

– Vi har fått jättemycket bra credd från utställarna som tyckte att det var ett bra koncept och välbesökt event. Vi ska ha en utvärdering om hur det har slagit ut. Tanken är att vi ska fortsätta i någon form, men jag vet inte riktigt hur. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: