Annons:

Sök

Annons:

Bästa året någonsin för Ljunghäll – 77 har anställts under 2018

Hans Linnér kan se tillbaka på ett extremt bra 2018 för Ljunghäll. Foto: Jakob Karlsson

Bästa året någonsin för Ljunghäll – 77 har anställts under 2018

Metallfabriken Ljunghäll AB har ett superspännande år bakom sig. Pressgjuteriet har fått en stororder, tagit beslut om mångmiljoninvesteringar – och anställt hela 77 personer under det gångna året.
– Totalt sett har det verkligen varit ett jättebra år, säger vd:n Hans Linnér.

Annons:

Södra Vi-företaget och kommunens största privata arbetsgivare kan summera företagets bästa år någonsin. Ljunghäll AB är verkligen ett välmående företag. Det globala företaget kan lägga krisåren i slutet av 00-talet helt bakom sig.

Ända sedan italienska Gnutti Carlo tog över 2014 har företaget radat upp finfina vinster. 2015 blev det över 100 miljoner kronor efter finansnetto, 2016 drygt 124 miljoner kronor och 2017 drygt 131 miljoner kronor. 

Men det fortsätter att gå uppåt – även 2018 slås tidigare års vinst.

– December är lite besvärligt för det är en rätt trickig månad, man vet aldrig riktigt vart december tar vägen. Ibland stänger våra kunder av för att de ska minska sitt lager eller snygga till balansräkningen, men jag kan säga att rörelseresultatet blir bättre än förra året. Jag kan inte säga något om vinsten förrän Bolagsverket får in papperna, men vi har ett bra resultat jämfört med förra året. Det ser väldigt bra ut och det är det bästa vi har gjort någonsin, säger vd:n Hans Linnér och fortsätter:

– Det är alltid roligt gentemot ägarna att det går bra. Det är många fabriker som slåss om deras pengar och de investerar där de får mest valuta för pengarna. Att de då investerar en hel del slantar i oss är jätteroligt. De är nöjda med sitt förvärv och det vi presterar.

Många har anställts

Tidigare i år fick Ljunghäll klart med en affär som ger dem 1,5 miljarder kronor över sex år. Det kan komma att generera 50 nya jobb i Södra Vi i framtiden. 

Men redan i år har pressgjuteriet vuxit så det knakar. Totalt har 77 personer tillsvidareanställts på företaget. Nu är Ljunghäll knappt 600 anställda.

– Vi har anställt väldigt många i år och det är förstås en jätterolig siffra att ha. Vi ska anställa 50 nya på en sexårsperiod, men redan i år är det 77 så vi får se hur det blir framöver. Vi har en del inhyrda också, men att det är 77 som vi har tillsvidareanställt är fantastiskt.

Hur många nya jobb kan det bli nästa år?

– Nästa år ser vi att vi lär ligga ungefär där vi är nu under det första halvåret. Det ser stabilt ut, sedan får vi se vad som händer.

Jobbar mot elsidan

Nästa år ska fabriken byggas ut med runt 10 000 kvadratmeter. Dessutom behöver Ljunghäll investera i nya maskiner och det handlar om flera hundra miljoner kronor de närmaste åren.

– Investerar vi 100 miljoner i bygget, så handlar det om kanske dubbelt så mycket till i maskiner. Maskinerna kommer allteftersom affärerna stegras, så allt blir nog inte nästa år, säger Hans Linnér.

Företaget har också påbörjat omställningen för en ny framtid och en mycket förändrad marknad. Omställningen påbörjas på allvar i början av 2020-talet.

– Vi har börjat jobba rätt mycket mot elsidan, så det är mycket sådana komponenter vi tittar på. Vi har vunnit några sådana affärer och när ottomotorn dör, så har vi de jobben som behövs för eldriften. Det handlar om att ställa om och det är därför jag pratar om att vi har tryggat arbetstillfällen långt in på 2020-talet för vi har fått ersättningsaffärer i hamn.

Blir 2019 ett ganska lugnt år?

– Man kan aldrig slå sig till ro, sedan kanske vi inte jagar vad som helst. Det är viktigt att det som vi tar passar in i vår affärsmodell och säkrar framtiden. Det är till exempel inte säkert att vi jagar nya komponenter till personbilar vad gäller dagens dieselmotorer, som står näst på tur.

"Kan prata in en lågkonjunktur"

Hans Linnér säger också att man ännu inte märkt av någon konjunktursvängning.

– Det är många som spekulerar och ibland kan det bli så att man pratar in en lågkonjunktur och det blir en sanning, men vi har inte märkt av något än.

Det händer inte bara saker för Ljunghäll i Södra Vi.

– Vi bygger överallt. Fabriken i Kanada börjar ta form och vi kommer flytta in maskiner i slutet av kvartal ett där. Vi har fått några nya affärer i Kanada också, som ger oss en stabil grund att stå på, säger han och fortsätter:

– I Tjeckien har vi byggt ett nytt gjuteri och tagit många affärer till den tjeckiska enheten. Där utvecklas det alldeles lysande. I Kina är det inget nybygge på gång, men vi har erhållit nya affärer och det är alltid positivt att bredda kundsegmentet, så man inte är beroende av en ensam aktör.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: