Annons:

Sök

Annons:

Erbjuder alla ensamkommande gratis tandundersökning

Lars-Åke Öhman, Lotta Rundberg, Hadis Bokry, Asef Mohseni, Mahdi Jahangiri, Ahmad Amin, Hamza Kefo och Mustafa Badran (tolk).

Erbjuder alla ensamkommande gratis tandundersökning

På onsdagskvällen besökte den pensionerade tandläkaren Lars-Åke Öhman och tandsköterskan Lotta Rundberg Blå Villan i Vimmerby. Öhman gav också de ensamkommande ett glatt besked.

Annons:

Den mycket erfarne tandläkaren kommer att erbjuda alla kommunens ensamkommande flyktingbarn en gratis undersökning. Lars-Åke Öhman kommer få använda ett rum i Tandläkarhuset i Vimmerby och ge de ensamkommande tandundersökningen. 

– Det är ett fantastiskt erbjudande om tandvård, menade Claes Markstedt, god man i Vimmerby som sett till att tandexperterna gjorde ett besök på boendet. 

– I och med att jag är god man åt två pojkar vet jag hur tandsituationen kan vara för flyktingbarn. Båda som jag har haft haft så dåliga tänder att de behövt akutvård. Därför tog jag upp det här med min fru, som såg till att Lions Linnéa i Vimmerby uppmärksammade situationen. 

Varsin undersökning

Det är bakgrunden till att Lars-Åke Öhman och Lotta Rundberg på onsdagen berättade för de intresserade flyktingbarnen om allt som rör deras tänder. Första besöket gjordes på Blå Villan i Vimmerby, men Öhman är öppen för att även träffa barnen på de övriga boendena – och också erbjuda alla en gratis undersökning. 

– Barn i Sverige har i princip aldrig hål och det beror på att vi matas med det här och att Sverige är ett kontrollsamhälle. Sedan fick jag höra att de finns små barn som de drar ut tänderna på och det går ju inte. De här barnen kommer från olika länder och hur har de haft det där? Inte så bra med tanke på att de har flytt hit och då blev jag nyfiken på hur dåliga tänder de hade, säger Lars-Åke Öhman.  

Öhman berättade för de ensamkommande om faran med att dricka läsk flera gånger om dagen och småäta godis. 

– Det är bättre att ni dricker cola till maten än att ni går och tar cola lite när som helst. Spara allt smågodis till fredagsmyset, sade han under sin genomgång.

I Vimmerby kommun finns närmare hundra ensamkommande flyktingbarn. I början av sin vistelse i Sverige får de endast akut avhjälpande tandvård. Förebyggande vård och andra ingrepp för att förbättra tandstatusen på sikt kan erhållas först när de fått uppehållstillstånd.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: